Palma de Mallorca

El PP aprova el decret pel trilingüisme i acaba amb la immersió a les Balears

El parlament de les Illes Balears ha aprovat amb els vots en solitari del Partit Popular el polèmic decret per l'ensenyament trilingüe. L'oposició en bloc hi ha votat en contra. El president de les Illes Balears ha tornat a culpar la immersió lingüística del fracàs escolar i s'ha refermat que tirarà endavant totes les reformes que calgui.

RedaccióActualitzat
El Parlament balear no s'ha torçat davant les fortes protestes de mestres i alumnes contra el polèmic decret pel Tractament Integrat de les Llengües (TIL) i l'ha aprovat amb els únics vots a favor del Partit Popular. Aixi, han estat 34 vots a favor i els 24 en contra de l'oposició que hi ha votat en bloc.

El president de les Illes, José Ramón Bauzá, ha assegurat al ple del Parlament Balear que el seu govern tirarà endavant totes les reformes que calgui contra el fracàs escolar, cosa que incloïa el decret llei de model lingüístic, que amb el pretext d'implantar el trilingüisme a les aules relega el català i tanca 30 anys d'immersió lingüística en català a les Illes.

Poc abans que la majoria del PP validés el TIL, el Decret Llei de Tractament Integrat de Llengües, Bauzá ha assegurat que això és fer democràcia. Argumenta aquesta afirmació pel fet que va ser elegit president després d'unes eleccions a les que es va presentar amb un programa on explicava la seva intenció d'implantar un nou model lingüístic. 

En concret, el Partit Popular de les Balears deia això a la pàgina 21 del seu programa electoral:

Implantarem un model lingüístic que permeti als pares escollir, entre les llengües oficials de la nostra Comunitat Autònoma, la primera de les llengües vehiculars per l'educació dels fills, de manera que, al final de l'etapa obligatòria, els nostres alumnes siguin capaços de dominar aquestes llengües, així com un idioma estramger d'acord amb el marc comú de referència europeu.


Però aquest argument no serveix a la major part de la comunitat educativa, que manifesta la seva protesta en una vaga seguida per un 70% del professorat, segons els sindicats i només pel 15%, segons el govern. Els docents no avalen que Bauzá s'escudi en la democràcia de la seva elecció perquè, segons denuncien, no hi ha hagut el consens necessari per tirar endavant una reforma d'aquesta profunditat. Un consens, per cert, que també es recollia a la mateixa pàgina del programa electoral del PP per a les eleccions autonòmiques del maig del 2011.

Durem a terme un model de funcionament consensuat que no impliqui modificacions estructurals amb l'alternança política, amb la qual cosa permetrem garantir la seva continuïtat i aplicabilitat, en el que es prioritzi l'educació personalitzada i específica de cada alumne com a primer objectiu, per tal que adquireixi les competències necessàries per abordar amb èxit la seva realització personal i participació social.


Sigui com sigui, Bauzá ha deixat clar que no cedirà i ha tornat a culpar la immersió lingüística de l'elevat índex de fracàs escolar que hi ha a les Balears. "El govern seguirà endavant amb totes les reformes que facin falta per una senzilla raó, perquè jo no vull liderar els pitjors resultats en fracàs i abandonament escolar d'Espanya i d'Europa", ha dit.

Mentrestant, fora de l'hemicicle, milers de persones s'han tornat a concentrar. Han manifestat que senten que lluiten contra un mur de formigó que no escolta, però han dit que no aturaran la vaga.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut