Barcelona

El petit comerç acusa la Generalitat d'autoritzar més centres comercials per sanejar els seus números sense tenir en compte el sector

Crit d'alerta dels comerciants de l'àrea metropolitana de Barcelona davant la posada en marxa de més centres comercials i l'ampliació d'alguns ja existents. Avisen que pot ser el cop definitiu al sector i acusen la Generalitat de pensar només a sanejar els seus comptes i oblidar el risc de destrucció del model de comerç de proximitat i la desertització de les ciutats.

TV3Actualitzat

El petit comerç torna a estar en peu de guerra. Alerten que l'allau de centres comercials que estan projectats a l'àrea metropolitana de Barcelona i els plans d'ampliació dels que ja hi ha poden suposar el cop definitiu a un sector ja molt castigat per la crisi. Tot plegat voldria dir ampliar la superfície comercial en 300.000 metres quadrats, en un moment en què el consum no acaba d'arrencar. Se senten indefensos davant d'un model comercial contra el qual no poden competir.

El que ha fet saltar les alarmes ha estat la confirmació que la multinacional australiana Westfield, dedicada a la promoció de centres comercials, està interessada a construir-ne un de gegant als terrenys que envolten les instal·lacions del Sincrotró Alba, a Cerdanyola del Vallès, que podria arribar als 175.000 metres quadrats.

Es tracta de terrenys públics, propietat de l'Incasòl, que havien d'estar destinats majoritàriament a empreses tecnològiques. La Confederació de Comerç ja ha presentat un recurs per evitar que s'autoritzi el canvi d'usos.

Un altre projecte que també ha provocat les protestes de comerciants i ecologistes és el de la gran superfície "outlet" promoguda per l'empresa Neinver que s'ha d'obrir abans del 2016 al sector de Ca n'Alemany de Viladecans, en uns terrenys també propietat de l'Incasòl. Aquí ja hi ha moviment de terres per construir-hi un nou accés des de l'autopista. De fet, tot i que el consum continua estancat, els "outlets" guanyen quota.

Més enllà d'aquests dos grans projectes, tant el centre comercial de la Maquinista com el de Glòries tenen previst ampliar les instal·lacions.

Obertures interessades

La Fundació Barcelona Comerç s'ha reunit aquesta setmana amb el president de la Generalitat i el conseller d'Empresa per manifestar-los la seva preocupació. Creuen que només es busca sanejar els comptes de la Generalitat i alerten que es pot accelerar la destrucció del model de comerç de proximitat i la desertització de les ciutats.

De moment, els comerciants han obtingut el compromís del govern català que intentarà minimitzar el creixement de nova oferta comercial. Almenys en el cas de Cerdanyola, el projecte que està més verd.

En els últims anys, s'han destruït prop de 50.000 llocs de treball en el comerç a Catalunya, molts establiments han desaparegut i altres estan aguantant a costa de destinar-hi reserves.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut