Laura Borràs ha seguit el ple des de la tribuna de convidats (EFE)

El Parlament recorrerà la decisió de la JEC de retirar l'escó a Laura Borràs

PSC, Vox, Cs i PPC volen que la resolució de la JEC s'apliqui de seguida, mentre que els Comuns també hi voten en contra i demanen que la presidència no torni a Junts

El Parlament demanarà al Tribunal Suprem que deixi sense efecte la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó a Laura Borràs definitivament. Ho ha decidit el ple, reunit aquest dijous al vespre, amb els vots favorables del bloc independentista.

S'hi ha mostrat radicalment en contra el PSC, Vox, Ciutadans i el Partit Popular de Catalunya, que, a més, han exigit que la retirada de l'escó s'apliqui immediatament. Mentre que els Comuns també hi han votat en contra perquè apel·len a la naturalesa del delicte.

Ferran Pedret, del PSC i membre de la Mesa, ha considerat que el recurs allargarà una situació per una "persona, titular de la presidència, que ha estat condemnada per un delicte de prevaricació", i que allargar-ho és "difícilment comprensible per part de la ciutadania". "A nosaltres ens sembla, -- ha dit Pedret--, que aquesta situació s'hauria d'haver afrontat amb valentia, prenent les decisions que s'han de prendre i que ho podíem haver fet en el passat, des del mateix moment en què es va produir aquesta condemna."

Albert Batet, president del grup de Junts, ha reclamat a la cambra la defensa de "la dignitat i prestigi del Parlament":

"Apel·lem a tots els demòcrates d'aquesta cambra, a tots els partits que estimen la democràcia, que entenem i volem entendre que som molts. Que no només és un atac contra l'independentisme, contra una diputada, no, no, és un atac contra la democràcia i la sobirania del Parlament de Catalunya."

Des de la CUP, Carles Riera, diputat i membre de la Mesa, ha remarcat que hi han votat a favor per defensar "la sobirania del Parlament" però sense entrar en la naturalesa de la condemna contra Borràs. 

"Entrem en la qüestió de la sobirania: Qui ha de decidir? I en aquest cas qui ha de decidir indiscutiblement és el nostre Parlament." 

De la mateixa manera, Jordi Orobitg, diputat d'ERC, ha apel·lat a la "defensa de la sobirania del Parlament", i retreia que es podia haver actuat de forma personal. "També diem que això es defensa fent un pas al costat quan et trobes alguna acusació de corrupció quan, mentre estàs en el teu càrrec." Ha afegit que són "republicans i creuen en la democràcia, els seus principis i valors". "I això ens porta a defensar els drets polítics de tothom, i el principi de la separació de poders", ha dit.

Per la seva part, els Comuns hi han votat en contra, però consideren que el cas de Borràs "no es pot deslligar" de la naturalesa dels delictes pels quals se l'ha condemnat i ha provocat l'actuació de la Junta, ha dit David Cid. El comú ha fet "un prec, especialment a les forces de progrés i les forces d'esquerra: no cometem els mateixos errors." Ha afegit: "No regalem la presidència del Parlament, de nou, a Junts per Catalunya."

Borràs també presentarà un recurs que demanarà mesures cautelaríssimes, més urgents (ACN/Bernat Vilaró)

El diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha assegurat que creu que "a alguns grups de la cambra els importa un rave el prestigi del Parlament" i que la presentació del recurs, --com també ha argumentat el PSC--, és un intent de dilatar la situació i "una enorme irresponsabilitat". A més, ha anunciat que el partit presentarà a Fiscalia "una denúncia contra els membres de la mesa que han votat a favor de gastar recursos públics en la presentació d'un recurs condemnat al fracàs".

Lorena Roldán, diputada del PPC, ha llegit els correus electrònics entre Borràs i Isaias Herrero exposats al seu judici, per a després defensar la inviabilitat del recurs al Suprem. "Si després d'això encara pensen que el Parlament ha de fer front amb diners públics a la defensa de Borràs, que no comptin amb el nostre suport", ha sentenciat.

Albert Batet ha comparat els casos de Juvillà i Borràs: a tot dos, un òrgan administratiu els treu l'escó sense sentència ferma. Una comparació que la CUP no ha admès. "Volem deixar clar que el cas Juvillà i Borràs no tenen res a veure. Un és de naturalesa política i l'altre, de prevaricació i falsedat documental, i no és legítim que Borràs esperi que el Parlament faci amb ella el que no va fer amb Juvillà per acció o omissió", ha dit Riera.

Per la seva part, Joan Garriga, de Vox, ha recordat que Borràs "ha estat condemnada per corrupció" i que "la llei s'ha de complir", ha defensat. 

La resolució de la JEC es va notificar formalment al Parlament aquest dijous a última hora del matí, tot i que dimecres al vespre ja es va saber la decisió que havia pres. Amb la resolució, la Junta ha deixat sense efecte la credencial de diputada de Borràs i ha expedit directament la del següent membre de la llista de Junts per Barcelona, que curiosament és el dirigent de Demòcrates, Antoni Castellà

La cambra podria argumentar que, entre altres coses, la sentència a Borràs no és ferma i que, de moment, ja està suspesa de sou i càrrec, des del 28 de juliol, quan la mesa, amb els vots d'ERC, la CUP i el PSC, va decidir aplicar-li l'article 25.4 del reglament, després que el jutge li obrís judici.

Per la seva banda, Laura Borràs presentarà un altre recurs contra la decisió de la JEC, en què demanarà mesures cautelaríssimes, que siguin aplicades amb més celeritat.  

 

 

 

ARXIVAT A:
JxCatERCCsPSCEn comúPPCUPLaura BorràsTribunal Suprem VoxParlament de Catalunya
Anar al contingut