Barcelona

El Parlament rebutja tramitar la proposició de declaració d'independència presentada per Solidaritat

El Parlament de Catalunya ha rebutjat la proposició de llei de Solidaritat Catalana perquè la Cambra tramités la declaració d'independència. La iniciativa no ha tirat endavant per les esmenes a la totalitat del PSC, PP i C's i l'abstenció de CiU, i també la d'Iniciativa. El diputat no adscrit Joan Laporta, ERC i SI han estat els únics que han votat a favor de la proposta.

Actualitzat
El primer que ha intervingut en el debat ha estat el diputat de SI Toni Strubell, que ha demanat a la cambra que escolti les prop de 900.000 persones que han votat a favor de la independència en les diferents consultes dels últims mesos. Strubell ha recordat que a la manifestació del 10 de juliol "el crit més repetit era "independència"". El diputat considera que aquesta "és l'única via per superar el bloqueig econòmic i polític del país i ha conclòs la seva exposició amb les paraules "visca Catalunya lliure".

Després de Strubell, la següent que ha intervingut ha estat la diputada del PP María de Llanos de Luna, que ha descrit com un "dia trist per a molts ciutadans de Catalunya que no volem separar-nos d'Espanya perquè creiem en la legalitat i en la unitat constitucional d'aquest país". De Llanos ha culpat CiU d'haver portat el debat de la proposició de llei al Parlament. La diputada ha qualificat "d'irresponsable" l'actitud de CiU, perquè debats com aquest només contribueixen a crear inestabilitat i confrontació.
La diputada del PSC Montserrat Tura ha volgut desmacar-se de les posicions més radicals de PP i Ciutadans, ja que la formació també ha presentat una esmena a la totalitat. Tura ha rebutjat la via de la declaració de la independència i ha apostat per la reforma de la Constitució. "Si la Constitució, 33 anys després, no s'ajusta a les nostres aspiracions, el que és realment valent és proclamar que potser s'ha de canviar."

El diputat de Ciutadans Albert Rivera també ha utilitzat l'adjectiu "irresponsable" per fer referència a CiU, que ha permès que la proposició de llei arribi fins a la cambra catalana. Rivera ha assegurat que en un país democràtic no es pot declarar la independència a la "manera de Kosovo" i ha recordat que és anticonstitucional trencar la unitat del país.

El diputat de Ciutadans ha retret a Artur Mas que voti en una consulta sobre la independència i, en canvi, no estigui present en el debat d'aquest dimecres. Albert Rivera ha dit als diputats de SI que no utilitzin el Parlament de Catalunya, una institució d'un sistema constitucional, per debatre qüestions que estan fora d'aquest sistema.

Rivera ha assegurat que "com que som en un país democràtic constitucional", es permet que persones que defensen "el trencament d'aquest Estat puguin defensar les seves idees al Parlament de Catalunya o al Congrés dels Diputats.

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha explicat els motius pels quals la seva formació s'abstindrà. "No ens espanta aquest debat, el considerem legítim, però no compartim els termes de la proposta de SI, que formen part d'un debat maniqueu". Jaume Bosch veu en els termes de la proposta la intenció d'assolir rèdits polítics i n'ha criticat l'ambigüitat. Entre les principals mancances hi ha l'absència de la celebració d'un referèndum i, en canvi, s'insta que la cambra catalana declari la independència.

El diputat ecosocialista considera que no es pot declarar la independència només parlant amb la comunitat internacional i obviant Espanya. "Què passarà amb les pensions dels catalans i les catalanes que estan en mans d'Espanya?", s'ha preguntat. "Ens calen menys paraules buides." 

Sobre la manifestació del 10-J, Bosch ha criticat aquells que només van sentir crits d'independència. ICV-EUiA veu la marxa com una mostra d'unitat social i política, una unitat que és l'eina bàsica per treballar cap al futur.

La diputada d'ERC Anna Simó ha destacat la transcendència del debat. "ERC votarà contra les esmenes perquè vol que aquest debat es faci". Els republicans volen que avanci perquè la tramitació i el debat es puguin fer amb el "full de ruta" que ERC ha dissenyat i que ha de passar per les urnes.

La diputada republicana ha recordat que CiU va anar a les eleccions amb el compromís d'assolir el concert econòmic en la propera legislatura. "Hi ha una majoria àmplia d'aquesta cambra a favor del pacte fiscal". El tema és "com el tindrem i què farem si no el tenim". Simó considera que el Parlament ha de fer "un projecte clar amb fites i dates amb compromisos de suma de voluntats, però que han de tenir en comú no posar límits al dret a decidir".  

ERC proposa pel 2011 "planificar un model que ens permeti recaptar tots els impostos". Un cop estigui aprovat per la cambra, haurà de ser votat per la ciutadania i després s'hauria de presentar a Madrid. Si el govern espanyol rebutja la proposta, "si es tanca la solvència financera de Catalunya, l'única opció és la independència". Simó aposta per consultar a la ciutadania. Els ciutadans "diran si toca o no toca, perquè la ciutadania de Catalunya no és menor d'edat".

El diputat no adscrit Joan Laporta ha criticat l'abstenció dels diputats de CiU, un gest d'amagar el cap sota l'ala. Laporta considera que els partidaris d'estar units a Espanya ja tenen qui els defensi: PSC, PP i Ciutadans, el Ministeri de Defensa i el govern espanyol. No heu de fer el joc a aquest espanyolisme ranci, especialment del PP", ha assegurat Laporta referint-se a Convergència.

El diputat ha situat la independència com la via més clara per "sortir de la crisi i acabar amb l'espoli fiscal". "Votar al carrer la independència i promoure l'abstencionisme al Parlament no ajuda a l'enfortiment del país". "Sigui quina sigui la votació, el procés per a la independència de Catalunya és irreversible". "I per als que pregunten i demà què?, La resposta és avui és demà."

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha explicat l'abstenció de la seva formació com un gest de tolerància a aquest tipus de debats. Turull ha destacat la importància del resultat de la consulta de diumenge, però considera que cal sumar més voluntats. Ara cal veure, ha afegit, com i quan. "Que hi hagi molta gent, fins i tot molts diputats i diputades d'aquesta cambra, que estiguin o estiguem d'acord amb què, no necessàriament vol dir que s'estigui d'acord amb com i amb quan. I això és d'una lògica aclaparadora. Qui no ho vulgui entendre o acceptar-ho és perquè no copsa el sentiment i la realitat del país."

Mas defensa el seu dret a participar en una consulta com el té el rei

Coincidint amb la votació sobre la independència que s'ha fet al Parlament, el president català, Artur Mas, ha tornat a defensar, en la sessió de control a la cambra del matí, la seva decisió de participar en la consulta sobiranista de diumenge.

Després que la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha parlat d'"irresponsabilitat" i de manca de "sentit comú i de sentit d'estat ", Mas ha afirmat, amb contundència: "Jo, a més de president de la Generalitat, sóc un ciutadà d'aquest país. I com a ciutadà tinc tot el dret d'anar a votar, com el rei si un dia va a votar en un referèndum, i és el cap de l'Estat. M'entén?".

Al mateix temps, Mas s'ha hagut de defensar de les crítiques d'ERC i SI per l'abstenció ja anunciada de la federació nacionalista en la votació d'aquesta tarda. El president català ha argumentat que, en aplicar el dret a decidir, cal buscar temes que reuneixin "majories socials molt àmplies", no temes que divideixen el país, com la independència de Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut