El Parlament Europeu rebutja debatre sobre la situació a Catalunya
L'hemicicle del Parlament Europeu
Estrasburg

El Parlament Europeu rebutja debatre sobre la situació a Catalunya

Els grups dels Verds i l'Esquerra Unitària havien proposat incloure el tema en l'ordre del dia, però la majoria ho ha rebutjat

Actualitzat

El Parlament Europeu no debatrà la situació a Catalunya en la sessió d'aquesta setmana. Els grups dels Verds i l'Esquerra Unitària havien proposat incloure el tema en l'ordre del dia, però la majoria ho ha rebutjat amb els vots en contra dels grups on hi ha el PP, el PSOE i Ciutadans: 299 vots en contra, 118 a favor i 21 abstencions.

El portaveu dels Verds, Philippe Lamberts, ha defensat que amb aquest debat l'Eurocambra podria contribuir a trobar una solució política al conflicte:

"És precisament perquè pensem que la solució a un problema polític ha de ser política que pensem que el nostre parlament ha de mostrar l'exemple de debatre serenament i de manera argumentada sobre la situació en un estat membre, un estat membre important."

 

El diputat dels Verds Philippe Lamberts ha demanat que l'Eurocambra debati sobre la situació a Catalunya

 

Lamberts ha assenyalat que el seu grup respecta "plenament les resolucions dels tribunals espanyols", en referència a la sentència del procés, però ha afegit que els problemes es resolen amb "diàleg" polític i sense "violència".

La rèplica en contra l'ha ofert l'eurodiputat del PSOE Javier Moreno Sánchez, que ha sostingut que "no té cap sentit portar a aquesta cambra un debat intern d'un estat membre on la democràcia funciona" i on "ningú està per damunt de la llei", l'incompliment de la qual "comporta conseqüències":

"Tots els ciutadans, i especialment els polítics, hem d'acatar, respectar i complir les decisions judicials. Això no es pot debatre ni en aquesta cambra ni a cap país democràtic del món. Ara toca rebaixar la tensió a Catalunya i no avivar-la amb un debat estèril i perjudicial per a la convivència a Catalunya."

 

L'eurodiputat del PSOE, Javier Moreno Sánchez

 

Un grup d'assistents a l'hemicicle com a públic, vestits amb samarretes grogues, ha protestat llavors per la decisió del ple.

 

Montserrat: "Una victòria per als demòcrates"

Després de la intervenció de Moreno, l'eurodiputada popular Dolors Montserrat també ha intentat intervenir però el president de l'Eurocambra, David Sassoli, li ha recordat que el reglament només permet una intervenció a favor i una altra en contra de la proposta de debat.

 

L'eurodiputada del PP Dolors Montserrat

 

En un comunicat posterior, la portaveu del PP ha afirmat que el resultat és "una victòria per als demòcrates i una derrota per al nacionalisme" i ha afirmat que "als carrers de Barcelona no només està en joc el futur d'Espanya, també el futur d'Europa". Montserrat ha carregat contra el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui ha acusat d'"aclamar els radicals".

D'altra banda, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha retret al PSOE la seva "falta de compromís amb el diàleg i la negociació" i ha afirmat que aquest partit, al costat del PP i Ciutadans, "no volen que es debati sobre les vulneracions de drets fonamentals per part de l'estat espanyol".

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuProcés catalàJudici procés
Anar al contingut