Sou mínim de 1.200 euros en 14 pagues anuals per als auxiliars que treballen en residències
Sou mínim de 1.200 euros en 14 pagues anuals per als auxiliars que treballen en residències (EFE/Fernando Alvarado)

El Parlament aprova un sou mínim de 1.200 euros per als auxiliars de les residències

L'abstenció de la CUP evita que prosperi la reprovació del conseller Chakir el Homrani per la seva gestió als centres durant la pandèmia

Actualitzat

Acord al Parlament per millorar la situació a les residències geriàtriques, molt castigades durant la pandèmia de la Covid.

Aquest divendres ha estat l'última jornada del del ple monogràfic sobre residències que va començar dimarts a la cambra catalana i s'han aprovat la majoria de proposicions, una setantena, destinades a dotar els geriàtrics de més recursos i mitjans.

A instàncies de la CUP, s'ha aprovat un sou mínim de 1.200 euros en 14 pagues anuals per als auxiliars que treballen en residències i centres sociosanitaris.

Davant les crítiques que l'oposició, els partits del govern han defensat la gestió feta i Esquerra ha posat en valor la "valentia" dels consellers, la seva "empatia i sinceritat". Des de JxCat han reclamat a l'Estat que "pagui els deutes" per millorar el sistema i han demanat "perdó" a aquells que s'hi ha vist afectats o perjudicats per la gestió del govern.

Bona part dels partits han advocat per un canvi de model en la gestió d'aquests centres i transitar cap a una gestió integral de l'atenció sanitària i social de les residències. En aquest sentit, els partits coincideixen que cal dotar de més recursos les residències, reduir les llistes d'espera i millorar les condicions laborals dels seus treballadors.

A més, el Parlament insta el govern a revertir en dos anys la privatització de l'assistència mèdica a les residències perquè "aquesta sigui assumida per professionals del sistema públic de salut".

El ple ha rebutjat transferir les competències de les residències als ajuntaments i també acabar amb l'externalització de la gestió, tal com demanaven el PSC i els comuns.

JxCat i ERC han reclamat el deute històric en els ajuts a la dependència per part del govern espanyol, que xifren en més de 3.600 milions d'euros. Recorden que l'Estat té l'obligació de finançar el 50% de la Llei de Dependència.

La consellera Alba Vergés amb el conseller Chakir el Homrani, durant el ple monogràfic sobre les residències al Parlament (ACN/ Bernat Vilaró)
La consellera Alba Vergés i el conseller Chakir el Homrani, durant el ple monogràfic al Parlament (ACN/ Bernat Vilaró)

No prospera la reprovació d'El Homrani

La proposta de reprovar la gestió feta a les residències durant la pandèmia pel conseller de Treball i Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, ha acabat decaient gràcies a l'abstenció de la CUP després de l'empat a vots entre els grups de l'oposició i Junts per Catalunya i Esquerra.

PSC i els CatECP havien presentat una proposta de resolució conjunta que demanava la reprovació d'El Homrani. Consideren que el conseller va actuar amb falta de previsió davant la Covid, i que això va tenir unes greus conseqüències, sobretot les primeres setmanes de la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Chakir el HomraniParlament de Catalunya
Anar al contingut