El papa Francesc i la seva lluita contra la crisi climàtica

La seva elecció, ara fa 10 anys, va significar un contrast amb els seus predecessors, tant perquè era el primer papa de fora d'Europa com per les prioritats que es va marcar

Actualitzat

Com a cap dels més de 1.200 milions de catòlics que hi ha al món, en aquests 10 anys de papat Francesc ha començat a afrontar temes com la pederàstia o el celibat i ha marcat línies de treball molt clares en qüestions com l'acollida de refugiats i la lluita contra el canvi climàtic.

Segons Tomás Insua, director executiu del moviment catòlic ecològic Laudato Si, la xarxa catòlica que posa en pràctica els mandats del papa pel que fa a la sostenibilitat, Francesc ha fet "passos molt clars" en aquesta direcció.

"En la campanya de desinversió en combustibles fòssils a la qual s'ha unit el papa i el Vaticà s'han fet passos molt clars en denunciar la indústria petrolera. El papa ha convidat l'Església a retirar les inversions d'aquestes indústries contaminants."

"El papa Francesc té realment una sensibilitat ecològica enorme. L'ecologia integral, com diu ell, és un concepte central del seu pontificat."

Des dels inicis del pontificat, Francesc va marcar una línia de treball que mai havia tingut cap papa. L'arquebisbe argentí Bergoglio va escollir el nom de Francesc com a papa per la seva admiració a sant Francesc d'Assís, amant de la natura i els animals.

 

Laudato Si: La casa comuna s'ha de cuidar

El 2015 va escriure l'encíclica Laudato Si, una carta doctrinal dirigida als milions de catòlics de tot el món, sobre ecologia i crisi climàtica. Francesc, que defineix la Terra com "la casa comuna", demana que tothom en tingui cura, sigui de la religió que sigui.

En aquest lideratge ecològic, el papa va fer un discurs davant tots els mandataris a la seu central de l'ONU a Nova York el setembre del 2015, on va demanar polítiques sostenibles a tots els països. El Vaticà es va adherir a l'Acord de París per implementar aquestes polítiques a totes les seves seus, i ha instal·lat panells solars i llums leds de baix consum a les seves estances.

El moviment Laudato Si és una xarxa internacional d'associacions catòliques que posen en pràctica la doctrina mediambiental de Francesc. Assisteixen a les cimeres pel clima i fan de lobby. Formen líders comunitaris en més de 150 països que mobilitzen la gent a favor de la sostenibilitat del planeta.

"L'objectiu principal de Laudato Si és encomanar el lideratge ecològic del papa Francesc a altres caps d'estat. No veiem encara que hi hagi cap lideratge més fort que el del papa", destaca Insua.

Per fer visible aquest moviment i l'encíclica del papa, han fet un documental que amb el títol "La Carta" mostra qui i com va inspirar el papa.

ARXIVAT A:
Papa Francesc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut