El nou impost a les emissions de CO2 als vehicles es començarà a cobrar al setembre

A partir del 15 de setembre, la Generalitat començarà a recaptar un nou impost sobre les emissions de CO2 de determinats cotxes, furgonetes i motocicletes

RedaccióActualitzat

Al setembre tocarà mirar la targeta tècnica del vehicle per saber quan tocarà pagar del nou impost de la Generalitat que gravarà les emissions de CO2.

La Generalitat té previst crear un impost a les emissions de diòxid de carboni, el CO2, de certs vehicles a partir del 15 de setembre. Estan afectats els cotxes de fins a 9 places, les furgonetes fins a 3,5 tones, i les motos que emetin més de 120 grams de CO2 per quilòmetre.

Si el valor de les emissions del vehicle és superior a aquests 120 grams, tocarà passar per caixa. El mínim són 55 cèntims. El màxim dependrà de les característiques del vehicle. Els dièsel són els més contaminants, seguits dels de gasolina.

 

 

La Generalitat calcula que la forquilla de l'impost a ingressar, en la majoria de casos, oscil·larà entre els 6 i els 60 euros.

En el cas dels vehicles comercials lleugers, com les furgonetes, el llindar és als 160 grams i el mínim són 0,30 cèntims.

 

Un simulador per calcular l'impost

Aquest 1 de maig, la Generalitat farà públic un padró provisional perquè tothom sàpiga si el seu vehicle està afectat o no. A la web de l'Agència Tributaria de Catalunya ja hi ha un simulador disponible que permet veure quina quantitat caldrà pagar.

Les emissions de CO2 de cada vehicle es poden trobar a la fitxa tècnica, tot i que també es poden trobar fent una cerca del model per internet.

L'import s'havia d'aplicar ja l'any passat però es va decidir ajornar-lo. A més, es comença a aplicar amb un import menor perquè inicialment estava previst cobrar fins a 128 euros. L'any vinent el límit màxim baixarà fins als 95 grams per quilòmetre. I el mínim seran 0,70 cèntims. Per a les furgonetes es rebaixarà als 140 grams amb un mínim també de 0,70.

 

Qui queda al marge de l'impost

Quedaran lliures de tributació els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles per transportar més de 9 persones.

 

 

Amb aquest impost, la Generalitat pretén incentivar la compra de vehicles no contaminants i incorporar tributs que estan vigents en altres països europeus.

La recaptació obtinguda amb el nou tribut, uns 150 milions d'euros, es dedicarà a nodrir un fons de canvi climàtic i un altre de relacionat amb el patrimoni cultural i la biodiversitat.

ARXIVAT A:
ContaminacióMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut