Barcelona

El nou govern posa un llaç groc a la Generalitat pels presos i exiliats

Familiars de polítics presos i a l'exili, testimonis emocionats de la presa de possessió del govern de Quim Torra

RedaccióActualitzat

La presència de familiars dels polítics catalans que són a la presó a Espanya o a l'exili a Bèlgica, Alemanya o Escòcia ha carregat d'emoció l'acte de presa de possessió del govern de Quim Torra.

Els familiars dels exconsellers Lluís Puig, Josep Rull, Toni Comín, Jordi Turull i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han llegit cartes escrites des de la presó o l'estranger, on renunciaven a ser restituïts en els seus càrrecs. Josep Rull denuncia que són a la presó "per haver defensat idees legítimes":

"Et presento la meva renúncia com a conseller. Se'ns ha empresonat per haver defensat unes idees legítimes, per haver estat fidels al mandat democràtic de la ciutadania. Al mantenir-nos en captiveri se'ns impedeix poder exercir les nostres funcions en plena capacitat, per bé que tenim els nostres drets jurídics intactes. La nostra esperança rau nord enllà."

Els familiars han entrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat enmig d'una llarga ovació dels assistents a l'acte, que els han rebut amb crits de "llibertat". Després han ocupat un lloc destacat, davant els consellers, el president Quim Torra i el president del Parlament, Roger Torrent.

Un gran llaç groc ocupava una de les cadires reservades als membres del govern.

 

A més, dues de les noves conselleres Alba Vergés i Laura Borràs vestien de groc. El conseller Jordi Puigneró ha triat una corbata groga per assistir a la seva presa de possessió. La resta de nous consellers lluïen llaços grocs a la solapa.

 

Acabat l'acte, els familiars dels presos i exiliats han estat el centre d'atenció de consellers i assistents a l'acte, que els han mostrat la seva solidaritat.

 

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, conversen amb la dona de Carles Puigdemont, Marcela Topor, un cop ha acabat l'acte de nomenament.

 

 

Després que l'executiu de Quim Torra ha fet la primera reunió de govern, una gran pancarta amb un llaç groc i el text en català i anglès "Llibertat presos polítics i exiliats" s'ha penjat del balcó del Palau de la Generalitat.

Tal com s'havia compromès a fer el president Quim Torra, minuts després de prendre possessió el nou govern i mentre el Consell Executiu estava reunit, treballadors del Palau han retirat el tapís amb l'escut de la Generalitat que penjava durant tot el dia per l'acte de la presa de possessió i, en el seu lloc, han penjat la pancarta amb el llaç groc i el missatge "Llibertat presos polítics i exiliats".

Els ciutadans que estaven concentrats a la plaça Sant Jaume han rebut amb aplaudiments i crits de "llibertat" la col·locació de la pancarta.

ARXIVAT A:
Govern empresonatInvestiduraQuim Torra
Anar al contingut