Petit aparell per mesurar la glucosa a la sang
El control dels nivells de glucosa és essencial en diabetis

El nombre de diàbetics a Catalunya es dobla en vint anys i continua augmentant

El dia mundial d'aquesta malaltia recorda l'impacte en les dones

Xavier DuranActualitzat

El percentatge de població amb diabetis a Catalunya s'ha gairebé doblat en poc més de vint anys. Si el 1994 el 4,7% de la població tenia diabetis, ara la té el 8,1% dels més grans de 15 anys. Això vol dir que vora 600.000 ciutadans de Catalunya són diabètics. I la xifra tendeix a augmentar.

Són algunes dades que cal recordar perquè aquests dimarts és el Dia Mundial de la Diabetis,  que se centra en les dones i que a Catalunya porta el lema "Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable". La malaltia afecta una mica més els homes, però en les dones pot sorgir durant l'embaràs -l'anomenada diabetis gestacional-, si bé aquesta diabetis sol desaparèixer després del part.

Tanmateix, la diabetis és un factor a tenir en compte quan es dona a llum. L'any 2016, aproximadament un 7% dels 69.094 parts que hi va haver a Catalunya, els van tenir dones amb diabetis, ja sigui gestacional, tipus 2 o tipus 1. La planificació per reduir riscos, la detecció de la diabetis gestacional i l'aplicació de mesures junt amb un tractament oportú poden fer que tinguin un embaràs saludable i un part menys problemàtic.

La diabetis presenta un gradient d'edat i si en el grup d'entre 15 i 44 anys té un 1,6% de prevalença, el percentatge arriba al 22,5% en la població de 75 i més anys. També hi influeix el nivell social i educatiu. Les persones amb nivell d'estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de tenir diabetis respecte a la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones.

La diabetis 2, que s'adquireix d'adult, afecta el 90% dels diabètics. Molta menys incidència té la diabetis juvenil, que es declara a edats primerenques. Al món, es calcula que hi ha uns 430 milions de diabètics. I es preveu que el 2040 afectarà un 10% de la població adulta.

Les claus de la prevenció

La part bona és que la diabetis es pot prevenir. Des d'aquest dilluns i fins al 26 de novembre, més de 400 farmàcies de Barcelona i les seves comarques duen a terme la campanya "Jo? Diabetis?" per calcular el risc que tenen els més grans de 30 anys de tenir aquesta malaltia. Les farmàcies faran proves gratuïtes de glucèmia i faran respondre l'usuari a diversos qüestionaris breus. Segons els resultats, o bé se li oferirà consell farmacèutic per prevenir la diabetis i se li farà un seguiment periòdic, o bé, si l'usuari presenta un risc alt de tenir la malaltia, a més, se'l derivarà al seu Centre d'Atenció Primària.

Els farmacèutics ofereixen sis consells bàsics per prevenir la diabetis: seguir una dieta mediterrània amb fruita seca i sense begudes ensucrades, repartir els menjars del dia en 3-4 àpats, utilitzar mètodes de cocció saludables i variats -vapor, forn, planxa i guisat-, tenir un estil de vida actiu -com a mínim, 30 minuts d'activitat física gairebé cada dia-, dormir entre 7 i 9 hores i evitar el consum de tabac.

Estudis recents ofereixen resultats que van en la línia lògica. Així, s'ha observat que les persones que mengen aliments, rics en antioxidants -com verdures i fruites- tenen menys risc de tenir diabetis. L'estudi s'ha publicat a la revista "Diabetologia".

També entra en la lògica un estudi segons el qual menjar durant la nit augmenta el risc de diabetis, així com de malaltia cardíaca. Investigadors de la Universitat Autònoma Nacional de Mèxic han publicat l'estudi, fet amb rates, a "Experimental Physiology".

Juntament amb la prevenció, també hi ha avenços en recerca. Així, una prova amb 39 adults amb diabetis tipus 1 va permetre esbrinar que l'ús d'un pàncrees artificial reduïa els episodis d'hipoglicèmia -baixades sobtades del nivell de sucre a la sang. El pàncrees artificial controla els nivells de glucosa i ordena l'administració d'insulina, l'hormona que regula la glucosa a l'organisme, i de glucagó, que actua quan els nivells de glucosa són massa baixos.

Quant a una de les solucions terapèutiques, el trasplantament dels illots de Langerhans -les cèl·lules del pàncrees que produeixen insulina-, s'investiguen noves tècniques per dur-lo a terme. Així, en comptes de trasplantar-los al fetge, cosa que presenta complicacions, s'ha observat que situar-los en el quàdriceps de la cama podria ser igual d'efectiu, si bé encara falten més recerques perquè el sistema pugui ser aplicat.

Per al Dia Mundial hi ha diversos actes programats per l'Associació Catalana de Diabetis, que agrupa tots els professionals interessats en la diabetis, i per l'Associació de Diabètics de Catalunya, una entitat sense ànim de lucre que lluita per la defensa dels drets d'aquest col·lectiu.

Anar al contingut