El New York Times valora en "milers de milions de dòlars" els perjudicis que els hauria causat ChatGPT (Reuters/Dado Ruvic)

El New York Times es planta i denuncia que li roben continguts per entrenar ChatGPT

El prestigiós diari acusa Microsoft i OpenAI pels perjudicis que li hauria ocasionat el model d'aprenentatge de ChatGPT i obre la porta d'aquesta manera a denúncies de mitjans de tot el món

Virgínia Arqué Nueno

El diari The New York Times ha demandat l'empresa OpenAI --la creadora de ChatGPT-- i el seu principal inversor, Microsoft, per vulneració dels drets d'autor. Acusa la companyia de basar el seu sistema de desenvolupament en la còpia i l'aprenentatge massiu de milions d'articles del diari amb drets d'autor, utilitzant els continguts generats per periodistes, escriptors, artistes i traductors a qui el diari ha pagat per la seva feina.

"Microsoft i OpenAI han utilitzat la nostra feina per desenvolupar i comercialitzar els seus productes d'intel·ligència artificial generativa sense el permís del Times", ha explicat el portaveu del diari, que ha denunciat les companyies per "violació dels drets d'autor en termes de contingut i feina periodística". El rotatiu valora en "milers de milions de dòlars" els perjudicis que els ha ocasionat la utilització indeguda dels seus continguts.

OpenAI ha intentat arribar a un acord amb el diari, però les negociacions no han arribat a bon port. Per això, el seu portaveu ha reconegut que estan "sorpresos" per la decisió del NY Times de portar-los davant la justícia però que encara confien a "trobar una manera de treballar junts" que els beneficiï mútuament.

"Respectem els drets dels creadors de continguts i dels seus propietaris i desitgem treballar amb ells per assegurar-nos que es beneficien de la intel·ligència artificial i dels nous models d'ingressos econòmics."

"Les negociacions amb el NY Times són productives i avancen de manera constructiva", asseguren des d'OpenAI.

Per la seva banda, des del NY Times, defensen que els desenvolupadors de ChatGPT són perfectament conscients "del valor de la feina feta" pels seus periodistes, ja que "han donat als continguts del Times una importància particular en la construcció del seu model d'aprenentatge".

"Per produir un periodisme de qualitat, el Times ha invertit molt en temps, diners, experiència i talent, tant dins de la redacció com en les funcions i tecnologies de suport", han explicat des del rotatiu, que denuncia que si no poden controlar l'ús dels seus continguts i la monetització que d'altres en fan, ells tindran menys ingressos per pagar els seus periodistes i, per tant, acabaran perdent en quantitat i qualitat dels continguts que poden produir.

Onada de denúncies contra OpenAI i eines similars

El New York Times assegura que va intentar evitar arribar als tribunals i negociar amb Microsoft i OpenAI "una compensació adequada per a la utilització dels continguts".

OpenAI ja es va enfrontar a un cas similar amb el grup de mitjans alemanys Axel Springer i, en aquell cas, sí que van arribar a un acord. Però aquell pacte no implicava l'ús dels continguts dels mitjans per entrenar l'IA generativa, sinó que els integrava en les respostes que feien els usuaris en les seves consultes a ChatGPT.

La iniciativa del NY Times pot obrir una escletxa per a noves denúncies i representar una nova font d'ingressos potencials per als mitjans de comunicació de tot el món que es trobin en situacions similars. I és que les IA generatives, com ChatGPT o Midjourney, s'han construït sobre uns algoritmes entrenats gràcies a grans quantitats de dades en línia, que agafen sobretot de webs i xarxes socials sense permís dels creadors dels continguts, per generar, a partir d'aquesta informació, els textos i imatges que ofereixen als usuaris com a resposta a les seves consultes.

ChatGPT també ha rebut denúncies de particulars, com il·lustradors, guionistes o escriptors, per utilitzar la seva feina sense pagar-los drets d'autor. El mes de setembre passat, un grup de 17 autors i artistes, entre els quals hi ha el creador de "Joc de Trons", George R. R. Martin o l'escriptor John Grisham, van presentar una demanda conjunta contra la companyia propietària de ChatGPT "pel robatori sistemàtic a escala massiva" de la seva feina, protegida amb drets d'autor.


La UE ja prepara una llei per regular la IA

El mes d'abril passat, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades va obrir una investigació d'ofici contra ChatGPT per una possible violació de la protecció de dades dels usuaris. La investigació es va obrir després que s'acordés crear un grup de treball a escala europea per analitzar els reptes que planteja aquesta eina revolucionària i com a primer pas cap a una regulació comuna sobre la intel·ligència artificial.

De fet, el Parlament Europeu ja està preparant una llei per regular aquesta tecnologia. La Unió Europea vol ser així la primera al món a disposar d'un marc jurídic complet que limiti els abusos d'aquesta tecnologia, protegeixi les dades dels usuaris i garanteixi els drets fonamentals dels ciutadans.

També empreses del sector musical han denunciat grups com Anthropic, per utilitzar les lletres de les seves cançons per desenvolupar tecnologies d'IA generativa musical.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTecnologiaDrets laboralsIntel·ligència artificial
Anar al contingut