L'equipament té un fons artístic de més de 5.000 peces (3Cat/Noèlia Casellas)
Catalunya al dia

El Museu Morera de Lleida deixa de ser nòmada 110 anys després d'inaugurar-se

Després d'ocupar provisionalment diferents espais de la ciutat, s'instal·la definitivament a l'edifici dels antics jutjats de la Rambla de Ferran, que s'ha remodelat completament

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez
Actualitzat

Fita històrica per a la cultura a la ciutat de Lleida. El Museu Morera estrena seu definitiva aquest dissabte. Quedaran enrere més de 100 anys de provisionalitat. I és que el Museu d'Art Modern i Contemporani de la capital del Segrià ha passat per l'antic mercat de Sant Lluís, per l'antic Hospital de Santa Maria, pel convent del Roser i pel Casino Principal abans de trobar la que a partir d'ara serà casa seva: els antics jutjats de Lleida --l'antiga Audiència Provincial-- en ple centre de la ciutat, a la Rambla de Ferran.

Les obres per remodelar els antics jutjats han durat 5 anys (3Cat/Noèlia Casellas)

De la grisor d'uns jutjats a la lluminositat d'un museu

L'edifici no té res a veure amb el que havia estat, l'antiga Audiència Provincial. Un bon exemple d'això és el que s'ha fet a la cinquena planta, on vivia el president dels jutjats.

S'ha tirat tot a terra per fer una sala polivalent que inclou una terrassa-mirador des d'on es pot veure la Seu Vella. D'aquesta manera, l'edifici --construït durant la postguerra, el 1949-- ha experimentat una metamorfosi important, deixant enrere unes sales fredes i fosques per donar pas a uns espais diàfans i plenament del segle XXI.

El director del Museu Morera, Jesús Navarro, passeja per les noves instal·lacions (3Cat/Noèlia Casellas)

El nou museu té 3.500 metres quadrats i les obres de remodelació han costat 5,8 milions d'euros. S'han conservat les restes arqueològiques de les antigues adoberies medievals del segle XIV, que es van descobrir al subsol.

De fet, l'arquitecte que ha dirigit les obres, Jaume Terés, assegura que aquesta ha estat la part més difícil dels treballs que s'han fet. 

Restes de les antigues adoberies del segle XIV (3Cat/Noèlia Casellas)

Què s'hi pot veure, al Morera?

La seu definitiva del museu té cinc plantes, tres de les quals exposen obres d'artistes com Leandre Cristòfol, Jaume Morera, Xavier Gosé, Guillem Viladot o Miquel Viladrich, entre altres.

Una de les noves sales de la seu definitiva del Museu Morera (3Cat/Noèlia Casellas)

Amb la remodelació, el Museu Morera també ampliarà els seus serveis de cara al públic, amb una recepció molt més àmplia, una aula educativa i una sala d'actes.


Un conjunt museístic únic al país

Durant la visita a les noves instal·lacions, el director del Museu Morera, Jesús Navarro, ha subratllat la importància d'aquest equipament tant per a la ciutat de Lleida com per al conjunt del país: 

"Fora de la ciutat de Barcelona, no hi ha cap altre indret que reuneixi un museu d'art antic, com és el Museu de Lleida, un museu d'art modern i contemporani --com el Museu Morera-- i un centre d'art contemporani, com la Panera."

Per celebrar que el Museu Morera tindrà seu pròpia després de més de 100 anys d'història, es podrà visitar gratis fins al 12 de maig, coincidint amb les festes de Sant Anastasi, patró de la ciutat de Lleida.

 

ARXIVAT A:
Museus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut