Les escultures del Partenó que hi ha al Museu Britànic són gairebé la meitat de totes les que hi havia
Les escultures del Partenó que hi ha al Museu Britànic són gairebé la meitat de totes les que hi havia

El Museu Britànic negocia amb Grècia repatriar els marbres del Partenó

El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, s'ha reunit aquesta setmana a Londres amb el president del museu

El Museu Britànic i les autoritats de Grècia estan negociant la possible repatriació dels marbres del Partenó cap a l'Acròpoli d'Atenes, el lloc d'on van ser arrancats fa més de dos segles.

Les antiguitats en negociació, que tenen 2.500 anys, inclouen 75 metres del fris original del Partenó, de 160 metres de llarg.

El president del Museu britànic, George Osborne, ha parlat aquesta setmana "en secret" amb el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, sobre la repatriació dels marbres, segons ha informat el diari The Times.

L'exministre d'Economia conservador, que al juny va ser designat responsable del museu, es va reunir dilluns amb el líder grec en un luxós hotel del districte de Knightsbridge de Londres, detalla el diari.

Durant la seva visita al Regne Unit, Mitsotakis va ser rebut pel primer ministre britànic, Rishi Sunak, i el rei Carles III havia mantingut "converses exploratòries" amb Osborne el novembre passat, revela la premsa grega.

Atenes reclama les peces des de fa anys i va construir expressament el 2009 un nou Museu de l'Acròpolis per demostrar que compta amb un lloc adequat per allotjar aquest tresor arqueològic.
 

Extrets per un comte escocès

Grècia acusa els britànics d'haver saquejat aquests marbres fa 200 anys, i fins ara Londres responia que els havia salvat de la destrucció i que els va comprar legalment a les autoritats del moment.

Les esculptures del Partenó que hi ha al Museu Britànic són gairebé la meitat de totes les que hi havia
Les escultures del Partenó que hi ha al Museu Britànic són gairebé la meitat de totes les que hi havia (Viquimèdia CC BY-SA 2.0)

Segons la versió oficial, l'aristòcrata escocès Thomas Bruce, setè comte d'Elgin, va adquirir els marbres entre el 1801 i el 1805, quan era ambaixador davant la cort otomana a Istanbul, que aleshores ocupava Grècia. El diplomàtic, que primer volia posar-los en una finca d'Escòcia, els va acabar venent al Museu Britànic l'any 1816, unes transaccions que Grècia ha qualificat de "saqueig".

Algunes informacions assenyalen que es van piratejar del monument amb l'ús de serres.

Les escultures, conegudes com els Marbres d'Elgin, ocupen un lloc preeminent del Museu Britànic, que té una àmplia col·lecció de peces de l'antiga Grècia i altres cultures de l'antiguitat, a més de posseir la mostra més gran d'objectes de l'Egipte faraònic fora del Caire.

No es descarta que si les escultures tornen a Atenes, el Museu Britànic les substitueixi per còpies impreses digitalment, com ja s'ha fet amb el cavall de Selene, esculpit per Fídies fa 2.500 anys.

ARXIVAT A:
ArtGrècia
Anar al contingut