El misteri de les àmfores de ses Aiguades, la cova submergida més important d'Europa

La cavitat mallorquina és la cova submergida amb restes arqueològiques més important d'Europa

Antonio NovellaActualitzat

El fons d'un pou de sis metres, a Alcúdia, amaga un dels misteris més grans de la història de Mallorca.

Es tracta d'una cova submergida, descoberta el 1998, per l'espeleobussejador mallorquí Xisco Gràcia, D'aquí es van extreure 189 àmfores. També es van trobar altres restes, i un esquelet  de Myotragus, un antecessor de les cabres, endèmic de Mallorca, i avui extingit.

Encara es van deixar moltes àmfores, distribuïdes en una mena de piràmide, de 16 per 14 metres.

Un equip multidisciplinari d'arqueòlegs i espeleobussejadors està estudiant ara el que queda allà, dins del Projecte d'Investigació Arqueològica Subaquàtica a les coves de Mallorca.

 

La font de ses Aiguades té una profunditat de 14 metres. Al fons, s'hi troba aigua salada, però a la superfície hi ha aigua dolça. Això, i la proximitat al mar, va fer que fos un lloc on els navegants romans paraven, per abastir-se d'aigua, abans de travessar el Mediterrani.

Però això no explica que es trobin tantes restes d'àmfores - la majoria, laietanes i tarragonines -, ja que hi hauria maneres molt més pràctiques de treure l'aigua, com explica Manel Fumàs, codirector del projecte:

"El misteri és perquè durant tants anys s'havien trobat tantes àmfores, quan no tenia lògica usar una àmfora, que és tan pesada, per treure l'aigua, amb lo fàcil que es ficar un cubell, i emplenar-les fora, sense trencar-les. Amés, recordem que gairebé totes són àmfores de vi. N'hi ha alguna d'oli, però, majoritàriament, són de vi. Llavors, no és un bon recipient per posar-hi aigua, quan ja ha contingut vi".

L'aigua es manté al mateix nivell, dins de la cova, des que va pujar a causa del desglaç, fa 12.000 anys. Els primers vuit metres són d'aigua dolça.  Aquesta aigua és molt clorada, cosa que la faria molt bona per conservar-la durant els viatges.

"El fet que la cova estigui tan a prop del mar, feia que fos molt fàcil fondejar i agafar aigua. Llavors, les rutes comercials que anaven des de la península Ibèrica, fins a Itàlia, havien de fer el pas per Mallorca i per l'estret de Bonifaci, entre Còrsega i Sardenya. Els clorurs d'aquesta aigua feien que es conservés molt bé. Era una aigua molt estimada per totes les rutes comercials que passaven per allà."

 

Però també té propietats curatives. Això fa pensar en una altra hipòtesi: que aquestes àmfores eren ofrenes als déus.

"Crec que aquesta cova és molt més que una simple cova d'aiguada. Penso que aquesta cova era molt estimada pels antics, i era com un balneari medicinal. Com a agraïment per haver fet servir aquesta aigua i curar les seves afeccions, ja fossin reumàtiques, intestinals, de la pell (pel seu alt grau de clorur), feien ofrenes, dins de la cova, als deus que els havien curat les seves malalties. Crec que s'ha de continuar en la recerca de la cova com a santuari i com a aigua medicinal per a aquests antics navegants del Mediterrani."

Fumàs està realitzant la seva tesi doctoral sobre tècniques i metodologies prospectives en arqueologia subaquàtica en cavitats submergides. A ses Aiguades, aquesta recerca és extremadament complicada.

 

Les condicions de la cova submergida exigeixen un gran nivell tècnic als investigadors. La dificultat de la feina arqueològica en àrees submergides confinades, i l'alta especialització tècnica necessària per realitzar aquest tipus d'estudis, fa imprescindible comptar amb els millors especialistes en l'àmbit de l'espeleobusseig, de l'arqueologia subaquàtica, de la fotogrametria, de la filmació subaquàtica, de la documentació històrica o de la restauració, entre altres moltes matèries.

Però, per molt bons que siguin els bussejadors, al cap de pocs minuts d'activitat, el sediment que s'aixeca fa que la visibilitat es redueixi pràcticament a zero, i l'aigua triga setmanes a fer-se de nou transparent.

"Una excavació normal pot durar mesos. Nosaltres tenim minuts. Si en aquests 10 o 15 minuts no traiem el màxim suc de tot això, no hi ha una segona oportunitat. No podem repetir la immersió, no podem repetir la prova fins setmanes després. Perquè l'aigua queda completament tèrbola, i no podem fer res més. Ho has de deixar per a la segona campanya."

També estan explorant altres coves submergides de l'illa, com la de sa Gleda. Volen aplicar nous mètodes d'estudi, com la fotogrametria, per a la confecció de mapes 3D o la radiolocalització per situar de manera exacta els objectes a l'aigua.

 

Els responsables del projecte estan molt esperançats amb el que es pot trobar a ses Aiguades, que els especialistes en arqueologia subaquàtica consideren com la cova més important d'Europa amb restes arqueològiques submergides.

Els investigadors creuen informació amb els equips que treballen a les coves del Yucatán, a Mèxic, l'únic lloc al món on s'està fent una recerca semblant.

 

Un dels objectius d'aquest estudi és arribar a saber qui van ser els pobladors de l'illa més antics que van usar aquesta aigua.

"Sens dubte, el potencial de la cova de ses Aiguades, per conèixer la història i l'antiguitat de Mallorca, crec que és una peça fonamental. Perquè és una càpsula del temps. Perquè, evidentment, ha fet d'aiguada als romans. I se sap que al segle II abans de Crist. Però, per què no abans? I tot això s'hauria de fer amb una excavació. Qui sap quantes àmfores, i altres restes, hi pot haver a sota?."

Però, per afrontar la nova campanya, en què voldrien extreure material per analitzar-lo, hauran de solucionar el finançament, que és un dels problemes més grans que tenen.

"La campanya anterior va ser autofinançada. Cada membre de l'equip va venir i es va pagar les seves despeses. Però, si volem fer una propera campanya, farà falta un finançament molt més fort; ja sigui de fonts públiques o privades. És complex i és difícil. Per això s'ha de dir que no està garantida la campanya 2020, per les grans despeses que comporta, no sols els desplaçaments d'aquests professionals que venen d'arreu del món, sinó la pròpia manutenció i allotjament dels membres de l'equip."

 
ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut