Madrid

El ministre d'Educació planteja a les comunitats augmentar un màxim de 660 euros les taxes universitàries

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha proposat als consellers autonòmics del ram ampliar des del 15% fins el 25% la forquilla que hauran de pagar els universitaris per la primera matrícula. Si fins ara es pagava uns 1.000 euros, el curs vinent els alumnes podrien passar a pagar-ne 1.660 euros, és a dir, un 66% més. Wert també ha plantejat ampliar les hores de docència als professors que cobren per investigar i no ho fan. Catalunya ja ha dit que veu bé una pujada de les taxes, però sempre que vagi acompanyada de més beques.

RedaccióActualitzat
Aquestes mesures formen part del pla amb què l'executiu es vol estalviar 3.000 milions d'euros. Actualment, els universitaris assumeixen entre el 15 i el 20% del cost real de les titulacions i la resta procedeix dels fons públics. Ara, segons els plans del ministeri, aquest percentatge podria pujar al 25%. Els repetidors seran penalitzats. Quan es faci la segona matrícula, l'import a abonar serà d'entre el 30% i el 40%. Per la tercera entre un 65% i un 75% i per la quarta convocatòria entre un 90% i el 100%

El govern basc ha rebujat obertament la proposta del ministre Wert i ha anunciat que augmentarà les taxes com a màxim el percentatge de l'IPC. Els sindicats d'ensenyament s'han mostrat també contraris a l'increment perquè moltes famílies no podran fer front als preus de les carreres universitàries.

Des de Catalunya, es veu de bon ull l'increment de les taxes, sempre que vagi acompanyat de més beques. El secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, proposa, per exemple, que els alumnes becats passin del 20% al 30%. A més, planteja que Madrid pugui estalviar més racionalitzant l'oferta de titulacions.

Abans de la reunió entre el ministre d'Educació i els consellsers, la conferència de rectors de les universitats espanyoles ja ha mostrat el seu rebuig a una nova tisorada i ha advertit que necessiten estabilitat i un finançament superior a l'actual.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut