El mètode de la sembra: així robaven a gent gran quan treia diners en caixers automàtics

Desarticulen un grup que hauria estafat més de 21.000 euros després de mirar el PIN de les víctimes i distreure-les per prendre'ls la targeta

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup especialitzat en furts a gent gran quan retiraven diners de caixers automàtics.

L'operació policial es va fer el 25 d'abril, quan es van detenir quatre dels cinc investigats, que ja han passat a disposició judicial. Són dos homes i dues dones d'entre 19 i 63 anys, acusats de pertinença a organitzacions criminals, i a qui s'atribueixen dotze delictes de furt i estafes bancàries a través dels quals van estafar més de 21.000 euros.

 

El mètode de la sembra

Feien servir el mètode conegut com "la sembra". Mentre un observava el PIN quan la víctima treia diners del caixer amb la targeta o la llibreta, un altre la distreia tirant un bitllet a terra i dient-li que era seu.

Quan la persona s'ajupia per agafar-lo, el primer sostreia el suport del caixer i anava al caixer del costat o a un de proper per retirar diners o feia compres fraudulentes.

Els altres membres de la banda es dedicaven a vigilar l'entorn per no ser detectats o distreien les persones del voltant.

Dos distreien la víctima per treure-li la targeta i dos distreien les persones del voltant
Dos distreien la víctima per prendre-li la targeta i dos distreien les persones del voltant (Europa Press)

Actuaven tan de pressa que eren capaços de fer diferents extraccions de diners abans que la víctima s'adonés dels fets. En una ocasió van arribar a fer sis extraccions per un valor de 4.713 euros.

La investigació va començar al gener, quan es va detectar un augment d'aquests tipus de delictes. Les indagacions i les imatges de les càmeres de seguretat de les entitats bancàries van permetre atribuir els fets a un grup de cinc persones, un grup criminal molt actiu.

El grup, que feia servir identitats falses, es movia amb molta facilitat i actuava en diferents llocs en un petit espai de temps. Només en tres mesos van cometre dotze fets delictius a Argentona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Mataró, Girona i Reus.

L'operació policial es va posar en marxa davant el risc que se n'anessin de Barcelona en qualsevol moment. A més dels quatre detinguts, es van intervenir uns 4.000 euros, roba i complements característics que feien servir per no ser detectats quan cometien els delictes.

És la primera investigació que fan els Mossos sota la direcció de la fiscalia de protecció de víctimes vulnerables.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.
ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut