Un home intenta sufocar un incendi al poble de Zbarbar, a la província de Bouïra (EFE)

El Mediterrani, en alerta pels incendis: 34 morts a Algèria i evacuacions de turistes a Grècia

Les altes temperatures a la conca mediterrània dificulten l'extinció dels nombrosos incendis que cremen en diversos països

RedaccióActualitzat

Els incendis que cremen al Mediterrani han provocat les últimes hores fins a 34 morts al nord-est d'Algèria, segons ha confirmat el Ministeri de l'Interior d'aquest país.

Les regions de Boumerdès, Bouïra, Tizi Ouzou, Gíger, Bejaia i Skikda són algunes de les més afectades per l'onada de calor que s'estén pel nord d'Àfrica i el sud d'Europa i que està provocant situacions de perill greu.

La conca mediterrània viu estampes en què es troben mar i foc  (Reuters)
La conca mediterrània viu estampes en què es troben mar i foc (Reuters)

Entre les víctimes hi ha deu militars que treballaven en les tasques d'extinció i es tem que durant l'estiu la xifra pugui superar els 90 morts del 2021. Per ara, uns 8.000 bombers lluiten per controlar les flames en un centenar d'incendis i s'han hagut d'evacuar més de 1.500 persones.

Els serveis d'emergència a Algèria treballen amb altes temperatures (EFE)

Els focs també s'estenen a l'altra banda de la frontera amb Tunísia, impulsats per unes temperatures que freguen els 50 graus i vents forts. Una situació que encara s'allargarà uns dies més.


Més d'una setmana de flames a Grècia

On ja fa més d'una setmana que combaten el foc és a Grècia. L'incendi de l'illa de Rodes, el més gran, ja ha arrasat més de 34.000 hectàrees, però hi ha centenars de focs actius arreu del país i cada dia se'n declaren més de seixanta de nous.

Aquest dimarts, al drama dels incendis s'hi ha afegit l'accident d'un hidroavió a l'illa d'Eubea. Les imatges que s'han difós a la televisió grega mostren com un avió de l'exèrcit grec deixa caure aigua sobre les flames i, tot seguit, es veu com xoca amb un turó i esclata en flames.

Segons han informat la força aèria grega, es tracta d'un avió amfibi Canadair CL-25 i hi viatjaven el capità i el copilot, que han mort. Dos helicòpters s'hi han desplaçat per fer les tasques de rescat, però no els han pogut salvar la vida. 

Aquesta és la imatge de les flames de l'avió:
 

Les flames de l'avió estavellat a l'illa d'Eubea (Reuters /ERT)

 

Les últimes hores almenys 18 localitats de l'illa de Corfú i 7 més de l'illa d'Eubea han estat evacuades.

Els incendis de Grècia han cremat zones de vegetació, cases i cotxes (EFE)

Als milers de bombers de tot el país que combaten les flames s'hi sumen els ciutadans que intenten crear tallafocs per salvar casa seva.

Les autoritats parlen de situació límit i el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, ha definit la situació com "una guerra total contra el foc".


Cancel·lacions de reserves i evacuacions de turistes

Per ara s'han evacuat més de 20.000 persones, entre les quals hi ha uns 2.000 turistes repatriats. Les agències han cancel·lat viatges i han afegit més vols per fer tornar als seus països els visitants de les zones afectades.

Alguns dels viatgers denuncien situacions caòtiques en les evacuacions i descriuen l'escenari com a dantesc. És el cas de Dane Hullet, un turista britànic que ha estat desallotjat:

"És l'infern a la terra. Mai m'hauria imaginat trobar-me en una situació així."

Les flames han arribat a la platja a l'illa de Rodes (EFE)

Les illes gregues són una destinació popular entre els estiuejants que busquen el sol d'arreu d'Europa a l'estiu, especialment britànics i alemanys.

En aquest sentit, TUI, un dels operadors turístics més grans del món, amb uns 39.000 clients a Rodes fins diumenge, ha decidit cancel·lar els viatges a l'illa.

Alguns països ja alerten dels riscos de viatjar-hi, com el Ministeri d'Afers Exteriors holandès, que ha emès una alerta per visitar Rodes, així com a les illes de Corfú i Euebea.

El turisme representa el 18% del PIB de Grècia i un de cada cinc llocs de treball. A Rodes i moltes altres illes, la dependència dels viatgers és encara més gran.

Un xiringuito arrasat a la platja de Glystra, a Rodes (Reuters)

Però mentre els turistes poden tornar cap a casa seva, la situació dels residents a les illes és crítica i demanen tota l'ajuda possible. Maria Delouka, propietària d'una cafeteria cremada, ho descriu com una tragèdia que arrasa molts anys de sacrificis:

"Estem davant d'una catàstrofe en què la feina i l'esforç de tota una vida es poden perdre en uns minuts, en mitja hora."

S'hi afegeix Artemis Papavasiliou, una veïna evacuada que desconeix l'estat en què es troba la seva llar: "Casa nostra potser no hi serà demà, potser s'està cremant ara mateix, no sabem què fer."
 

 

ARXIVAT A:
IncendisCrisi climàticaMeteorologiaAlgèriaGrècia
Anar al contingut