Rabat

El Marroc es replantejarà les relacions amb Espanya

El govern del Marroc considera que les actuals circumstàncies "requereixen una reavaluació del conjunt de les seves relacions amb Espanya en tots els àmbits", segons ha anunciat el ministre marroquí de Comunicació i portaveu, Jalid Naciri. Aquesta reacció de Rabat arriba després que el Parlament espanyol ha demanat al govern d'Espanya que condemni "els incidents violents" que van tenir lloc durant el desmantellament el mes passat del campament de protesta saharaui de Gdaim Iziko a Al-Aaiun, al Sàhara Occidental. Precisament, l'actor Willy Toledo i altres activistes pro saharauis han estat desallotjats del Congrés de Diputats. El govern de Zapatero ha respost al govern alauita oferint diàleg.

Actualitzat
Naciri assegura que la moció aprovada pel Congrés dels Diputats espanyol "es caracteritza per la seva hostilitat cap al Marroc" i "conté expressions antimarroquines que són inacceptables". Segons el portaveu, els partits espanyols que han votat a favor de la resolució estan moguts per "vells complexos cap al Marroc" i utilitzen les diferències amb el regne alauita per treure'n un rèdit electoral.

"Les forces polítiques espanyoles posen una vegada més el Marroc en el cor de la lluita política interna, dins d'una carrera electoral desenfrenada per desviar l'atenció de l'opinió pública espanyola de la profunda crisi econòmica", ha subratllat el portaveu. Així mateix, Rabat lamenta que les Corts espanyoles hagin "preferit condemnar el Marroc en lloc de felicitar les autoritats pel seny i la responsabilitat que van demostrar en els últims incidents d'Al-Aaiun, que no van provocar cap mort entre civils".

Els violents disturbis d'Al-Aaiun es van desencadenar després del desmantellament del camp sahrauí de protesta de Gdaim Iziko, a uns 18 quilòmetres de la ciutat, i es van saldar amb la mort d'onze agents de les forces de seguretat marroquines, segons la versió oficial. El Marroc reconeix les morts de dos civils vinculades amb aquests fets, però matisa que una va ser produïda per un atropellament involuntari i una altra per una aturada respiratòria d'un ferit a l'hospital.

Willy Toledo i altres activistes, desallotjats del Congrés

L'actor Guillermo Toledo i altres membres de grups pro saharauis han quedat en llibertat després de ser desallotjats de la tribuna de convidats del Congrés dels Diputats en interrompre la sessió plenària per protestar a crits contra l'actuació del Marroc i del govern espanyol en relació amb el Sàhara Occidental. Tant Willy Toledo com la resta dels seus companys s'han negat a declarar a la comissaria. Se'ls acusa d'un delicte d'alteració greu de l'ordre públic pel qual s'exposen a una multa econòmica.

Enmig de les votacions de les propostes de resolució sobre la memòria del Consell del Poder Judicial, Toledo i la resta de joves que l'acompanyaven han començat a cridar des de la tribuna de convidats, interrompent la sessió. "El Sàhara no es ven" i "Llibertat per al Sàhara" han estat alguns dels seus lemes. També han insultat els polítics, cridant-los "hipòcrites" i "xoriços".

Quatre d'ells han entrat a la cambra de manera individual, i dos més, Willy Toledo i una jove sahrauí, havien estat convidats per Izquierda Unida. El president de la cambra, José Bono, ha ordenat el desallotjament i el seu trasllat a la comissaria del Congrés per prendre'ls les dades per si haguessin comès algun tipus de delicte, ja que la inviolabilitat de les deliberacions del Congrés està garantida legalment.

La resposta del govern espanyol

El govern de Zapatero ha ofert diàleg a Rabat per "mantenir les millors relacions" després de l'anunci del Marroc que es replantejarà les relacions amb Espanya. El ministeri d'Exteriors ha emès un breu comunicat en què assegura que manté "tots els canals de comunicació oberts" amb el Marroc.

Anar al contingut