Mapa interactiu de Mart acolorit d'acord amb la topografia de la superfície (The Murray Lab / Caltech)

El mapa interactiu per explorar Mart "com no l'havia vist mai ningú" que ha creat la NASA

Funciona de manera similar a Google Maps i està format amb 110.000 fotografies de la superfície del planeta captades per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter.

RedaccióActualitzat

Un equip de la universitat Caltech, a Califòrnia, ha convertit les 110.000 imatges de Mart en blanc i negre fetes per la sonda Mars Reconnaissance en un mapa interactiu consultable en línia.

L'han organitzat en una presentació molt similar a la de eines com Google Maps, i és possible moure-s'hi fàcilment i afegir-hi capes com la topografia o els noms dels cràters i altres accidents geogràfics:

"Tant els científics com el públic poden navegar per un nou mapa global de Mart que mostra penya-segats, cràters i pistes de pols amb un detall fascinant."


"Veure Mart com ningú no l'havia vist mai"

Les fotografies les ha fet una de les tres càmeres de la Mars Reconnaissance Orbiter, l'MRO, la sonda espacial de la NASA que va començar a enviar-les el 2006.

Rich Zurek, científic de la Jet Propulsion Laboratory de la NASA, responsable del llançament de l'MRO, ha destacat que el mapa és una manera ideal de poder veure-les totes:

"Durant 17 anys l'MRO ens ha estat revelant Mart com no l'havia vist mai ningú. Aquest mosaic és una manera meravellosa d'explorar les imatges que hem recollit."

Detall de la superfície de Mart, segons el nou mapa interactiu de la NASA (The Murray Lab / Caltech)

13.000 fotografies inserides manualment

Per fer aquest mapa planetari de Mart, els investigadors del Laboratori Bruce Murray de Caltech van anar ajuntant amb un algoritme les imatges de l'MRO.

De les 110.000 en van quedar 13.000 que l'algoritme no va poder situar, i ho van haver de fer manualment.

Jay Dickson, màxim responsable de l'equip que ha fet el mapa, diu que l'objectiu era eliminar les barreres per a les persones que els interessi explorar Mart:

"Volia alguna cosa que fos accessible per a tothom, i ara els estudiants ho poden fer servir, i també la meva mare, que acaba de fer 78 anys."

Al mapa només li queden petites franges sense omplir, que són zones de la superfície del planeta que l'MRO no havia fotografiat quan el van desenvolupar.

25 metres quadrats per píxel

Cada píxel del mapa correspon a uns 25 metres quadrats, i com que té 5,7 terapíxels, si s'imprimís sencer ocuparia tota la superfície d'un estadi olímpic amb capacitat per a 90.000 persones.

L'MRO està equipada amb tres càmeres, i les fotografies del nou mapa les ha fet una càmera CTX, dedicada a escanejar en blanc i negre la totalitat de la superfície de Mart.

Una altra càmera és d'alta resolució en color, per poder fotografiar detalls de la superfície de la mida d'una taula de menjador, i la tercera fa un mapa diari del temps atmosfèric del planeta.

Llançada l'agost del 2005, l'MRO és el quart satèl·lit artificial de Mart, en una llista formada per la Mars Odyssey i la Mars Global Surveyor, també de la NASA, i la Mars Express, de l'ESA europea.

 

ARXIVAT A:
NASAMart
Anar al contingut