Barcelona

El llibre vermell de plantes autòctones de Catalunya pretén ajudar a conservar les espècies en perill d'extinció

Aquest dimecres s'ha presentat a Barcelona, el "Llibre vermell de les plantes vasculars de Catalunya" de la Universitat de Barcelona. Té 800 pàgines i és un recull de les plantes autòctones catalanes i les espècies amenaçades d'extingir-se. A Catalunya hi ha unes 3.600 espècies de plantes, de les quals 126 són endèmiques. De totes aquestes n'hi ha que tenen problemes perquè els seus hàbitats han estat seriosament alterats.

Actualitzat
L'expressió "espècie en extinció" s'acostuma a relacionar amb animals en perill de desaparèixer com el linx, la balena blava o l'ós panda. Però les plantes també poden tenir problemes de supervivència i extingir-se. Això és el que intenta explicar el "Llibre vermell de les plantes vasculars de Catalunya", elaborat per la Universitat de Barcelona.

Hi ha 800 pàgines que mostren les plantes endèmiques, les que a tot el món únicament es troben a Catalunya o en un territori proper. Però també hi figuren aquelles espècies que no són necessàriament autòctones, però sí que tenen algun problema de conservació i es consideren plantes amenaçades.

Aquest llibre pot ajudar a elaborar els plans de recuperació i conservació d'aquestes plantes, uns plans que, per llei, haurien d'estar enllestits a mitjans de l'any que ve. De les 3.600 espècies que té la flora a Catalunya, 199 estan amenaçades i 126 són endèmiques perquè creixen de forma gairebé exclusiva aquí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut