Barcelona

El lingüista Joan Solà, premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2009

Solà ha rebut el guardó que concedeix Òmnium Cultural en un acte aquest dimarts al Palau de la Música Catalana. Investit doctor "honoris causa" per la Universitat de Lleida, des de principis de juny Solà és vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans. És també autor d'una quarantena de llibres sobre llengua i s'ha convertit en un referent en el món acadèmic i en el panorama intel·lectual.

Actualitzat
Un emocionadíssim Solà ha assegurat que és el premi "més gran" que podia rebre com a reconeixement "a tota una vida", sense desmerèixer el títol de doctor "honoris causa" que la Universitat de Lleida li va lliurar el 7 de maig. Solà ha rebut escassos premis al llarg de "tants anys treballant a l'ombra" -el 2005 li van concedir la Creu de Sant Jordi-, de manera que la coincidència en tan poc temps de premis rellevants és simplement, segons la seva opinió, un moment en què la societat va reconeixent les "coses" que ell ha acumulat. "Em deixo afalagar, que també he rebut revessos", ha afegit.

El premi està dotat amb 30.000 euros i un guardó obra d'Ernest Altés, format per una estructura de ferro basada en les quatre barres de la bandera catalana i el logotip d'Òmnium Cultural, entitat que lliura el reconeixement. A més, s'adjunta a l'estructura un còdol d'un riu català; en aquesta ocasió, del Francolí.

A l'acte de lliurament, que s'ha fet al Palau de la Música Catalana, hi han assistit anteriors premiats, com ara Montserrat Abelló, Antoni Maria Badia i Margarit i Feliu Formosa, així com el president i vicepresident de la Generalitat, José Montilla i Josep-Lluís Carod-Rovira, respectivament; el del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el president de CiU, Artur Mas.

Sobre la situació del català, Solà ha opinat que Catalunya és un poble "subordinat" que està "a l'ombra" d'un altre que el "trepitja". "O el poble recupera l'autoestima o seguirem fent la viu-viu", ha dit, perquè percep que l'error està que la gent "no s'ho creu; i els polítics tampoc". Aspirar a la màxima independència política i a tenir una llengua rica "que no coixegi" i estigui a l'altura de les altres, ha dit, són les prioritats.

Doctor "honoris causa" per la Universitat de Lleida

Joan Solà, premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2009, va néixer a Bell-lloc d'Urgell, el 1940. Des del 1966 és catedràtic i professor de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Al començament del maig passat va ser investit doctor "honoris causa" per la Universitat de Lleida, i des de principis d'aquest mes de juny és vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans.

Solà és autor d'una quarantena de llibres sobre llengua, especialment sobre sintaxi. Va dirigir la "Gramàtica del català contemporani", obra col·lectiva en tres volums, publicada el 2002; és editor de "L'obra de Joan Coromines: cicle d'estudi i homenatge", i té en curs d'edició, en col·laboració amb Jordi Mir, l'obra completa de Pompeu Fabra, que ha de tenir 9 volums, dels quals ja n'hi ha 5 de publicats.

El seu últim llibre es titula "Plantem cara", recull d'articles publicats al suplement de cultura del diari "Avui". Sobre l'estat de salut de la llengua, Solà té una opinió molt crítica i es mostra profundament preocupat pel futur.
Anar al contingut