Madrid

El jutge tindrà quatre dies per tancar webs que vulnerin la propietat intel·lectual

Un jutge haurà de decidir el tancament de les pàgines web que vulnerin els drets de la propietat intel·lectual, segons ha aprovat aquest divendres el primer Consell de Ministres de l'any. El govern espanyol hi ha aprovat l'avantprojecte de llei d'economia sostenible i un dels seus articles més polèmics, el que fa referència a les descàrregues per internet. La proposta té com a objectiu acabar amb la pirateria a internet i preveu que un jutge pugui tancar o bloquejar qualsevol web que infringeixi la llei. El jutge tindrà un termini de quatre dies per decidir si fa efectiu el tancament.

Actualitzat
Perquè això sigui possible, caldrà fer reformes legislatives importants, ja que en primer lloc s'haurà de modificar la llei orgànica del poder judicial i la llei de la jurisdicció del contenciós administratiu. D'aquesta manera s'aclareix que no es podrà efectuar aquest canvi només amb un nou reglament, sinó que caldran reformes legals que encara no està clar que comptin amb majoria parlamentària suficient.

Entre les mesures aprovades hi figura la creació d'una Comissió de Propietat Intel·lectual, que serà l'organisme que rebrà les denúncies. Aquesta comissió no se situa en el terreny de les telecomunicacions sinó en el de cultura, i això ha fet pensar en la seva parcialitat a l'hora d'afrontar qüestions relatives a la propietat intel·lectual. A més, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha fet avui una interpretació dels drets fonamentals reconeguts en l'article 33 de la Constitució, que equipara la propietat intel·lectual a la propietat privada, reconeguda com un dret fonamental, al mateix nivell que la llibertat d'expressió.

La Comissió proposa

Quan aquesta comissió cregui que hi ha alguna vulneració dels drets de la propietat intel·lectual, sol·licitarà el tancament o el bloqueig de la pàgina web a un jutge, i aquest haurà de dictar una acta en només quatre dies.

Aquest és un altre punt polèmic, perquè no és el mateix dictar una sentència després d'un judici que limitar-se a aprovar amb una acta que dóna el vistiplau a la decisió d'una comissió que vetlla pels drets de la propietat intel·lectual.

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha assegurat avui mateix que els internautes poden estar molt tranquils perquè les noves mesures es dirigeixen cap a "entramats empresarials" que fan negoci amb les descàrregues de continguts digitals. González-Sinde manté que es tracta d'una decisió equilibrada i a la vegada s'ha mostrat disposada a arribar a acords durant la tramitació de la llei d'economia sostenible a les Corts.

Reaccions de protesta

La mesura ja compta de moment amb la protesta formal de les dues entitats més reconegudes, l'Associació d'Internautes i l'Associació d'Usuaris d'Internet. Totes dues han emès comunicats contra la proposta del govern i participaran demà en una trobada que inclou bloguistes reconeguts, artistes digitals i altres persones, amb la finalitat de preparar una reacció conjunta a aquestes mesures, tal com ja va passar amb el manifest que es va impulsar després de conèixer el text legal i que ja comptabilitza més de 200.000 adhesions.
Anar al contingut