Arion Kurtaj va atacar i piratejar el Grand Theft Auto quan residia en un hotel sota vigilància policial i amb la prohibició d'accedir a intern…
Arion Kurtaj va atacar i piratejar el Grand Theft Auto quan residia en un hotel sota vigilància policial i amb la prohibició d'accedir a internet

El hacker que va filtrar el GTA VI té 18 anys i complirà cadena perpètua en un hospital

El consideren el líder del grup Lapsus$, que ha piratejat grans empreses de tecnologia com British Telecom, Nvidia, Microsoft, Uber o Revolut

RedaccióActualitzat

Arion Kurtaj, un noi amb autisme de 18 anys, ha estat condemnat a cadena perpètua al Regne Unit. Una pena que complirà ingressat en un centre hospitalari sota vigilància policial.

El tribunal el considera integrant del grup Lapsus$, una banda internacional formada per adolescents i especialitzada en delictes informàtics, que ha actuat repetidament extorsionant grans empreses tecnològiques.

A l'agost, un jurat de Londres va considerar que Kurtaj havia comès diversos ciberatacs contra Rockstar Games, el desenvolupador del videojoc Grand Theft Auto. En concret, hauria filtrat 90 tràilers inèdits del GTA VI, la futura versió del joc, en un fòrum de jugadors de videojocs. Ho va fer després de publicar una alerta al xat intern de Rockstar on deia "No soc un empleat de Rockstar, soc un atacant. Si Rockstar no es posa en contacte amb mi a Telegram en 24 hores començaré a publicar-ne el codi font".


Atacs a grans empreses de tecnologia

Un pirateig agosarat, però no l'únic. Arion Kurtaj i Lapsus$ també són els responsables d'atacs cibernètics a corporacions multinacionals com Microsoft, de piratejar els fitxers de dades de l'empresa de telecomunicacions British Telecom i de l'operador de mòbils EE, del fabricant de software i líder en intel·ligència artificial Nvidia, la plataforma digital Uber o l'empresa de tecnologia financera Revolut.

En el cas de l'operador de xarxes mòbils EE van demanar un rescat de 4 milions de dòlars per no filtrar les dades dels clients. Oficialment, no es va pagar cap rescat, però el tribunal va saber que Kurtaj va utilitzar les dades personals de la SIM de cinc clients de l'operadora per robar gairebé 100.000 lliures dels seus comptes de criptomoneda.


Pirata sense ordinador ni accés a internet

De fet, Arion Kurtaj i un soci de Lapsus$ de 17 anys van atacar i piratejar el Grand Theft Auto quan Kurtaj residia en un hotel a Bicester sota vigilància policial i amb la prohibició expressa d'accedir a internet. El jove va saltar-se la prohibició i va continuar hackejant empreses connectant-se al núvol amb l'Amazon Fire Stick de la televisió de la seva habitació d'hotel.

Un grup de metges que van avaluar les capacitats de Kurtaj el van considerar no apte per testificar davant el jurat pel seu autisme i tampoc pot ser jutjat. Per aquesta raó, la Fiscalia només ha demanat al jurat que dictamini si considera que el noi va cometre els fets en qüestió, no si ho va fer amb intencions criminals.

Segons el jurat, les accions de Kurtaj i de la resta de hackers integrants de Lapsus$ eren erràtiques i delinquien no només per benefici econòmic, sinó també per aconseguir notorietat pública o simplement per diversió.

Finalment, el jutge ha decidit mantenir Kurtaj en situació de detenció indefinida, ingressat en un centre hospitalari. La raó és que hi veu un alt risc de reincidència perquè ha manifestat en diverses ocasions que "està decidit a cometre altres delictes informàtics greus si es presenta l'oportunitat".

No s'ha pogut determinar quants diners ha pogut guanyar el grup d'adolescents amb els atacs informàtics. Cap empresa ha admès de forma pública haver pagat per evitar que es fessin públiques les seves dades. Excepte Arion Kurtaj, la resta estan tots en llibertat i no es coneix la seva identitat.

 

ARXIVAT A:
TecnologiaVideojocsRegne UnitJoc i apostesCriptomonedes
Anar al contingut