El hacker Julius Kivimaki, en la imatge difosa per l'Europol (Europol)
El hacker Julius Kivimaki, en la imatge difosa per l'Europol (Europol)

El hacker més buscat d'Europa, condemnat per extorsionar pacients de salut mental a Finlàndia

Julius Kivimäki, un jove que es va iniciar en el hackeig amb només 13 anys, ha estat condemnat a sis anys i tres mesos de presó per extorsionar pacients de qui havia robat informació privada

Finlàndia ha viscut el judici més gran de la seva història en nombre de víctimes --33.000-- arran d'un cas que ha estat en boca de tothom: el hackeig de milers de registres d'un centre terapèutic i el xantatge als seus pacients a canvi de diners.

L'autor és Julius Kivimäki, un hacker finlandès que va iniciar-se en el pirateig amb només 13 anys i que ara ja és tota una "celebritat" al país escandinau. Després d'anys perseguint-lo, la justícia l'ha condemnat a sis anys i tres mesos de presó en una sentència sense precedents, segons han informat els mitjans públics finlandesos.


Un país en xoc

La causa va començar la tardor del 2018, quan el hacker, que ara té 26 anys, va piratejar la base de dades de Vastaamo, una consulta terapèutica que contenia la informació personal d'unes 33.000 persones.

Dos anys més tard, en ple confinament durant la pandèmia de covid, va intentar extorsionar tant l'empresa com els seus clients, amenaçant-los de publicar les seves dades a la internet profunda.  

El modus operandi era el següent: si no li pagaven 200 euros en menys de 24 hores, difondria les notes que havia pres el seu terapeuta. Un cop acabat el termini, l'extorsió augmentava a 500 euros. Tot i que alguns van arribar a pagar-li, ja era massa tard: Kivimäki havia filtrat tots els registres el dia abans.

El que va venir a continuació va ser un infern per a milers de finlandesos, ja que tothom va tenir accés a tota mena de confessions personals. L'advocada Jenni Raiskio, que representa més de 2.600 víctimes, ha explicat a la BBC que fins i tot hi va haver familiars que es van arribar a suïcidar després de llegir els registres.

En aquell moment, el hacker es va convertir en un dels criminals més buscats d'Europa. Després que la Interpol el localitzés al Regne Unit, la policia finlandesa es va preparar per a un judici que no s'assemblava a cap altre.

Finalment, tot i que el pirata informàtic ha dit sempre que era innocent, les proves en contra seva han estat aclaparadores i ha estat condemnat per milers de delictes relacionats amb la violació de dades, la difusió d'informació privada i el xantatge agreujat.  


De hacker adolescent a ciberdelinqüent

Kivimäki formava part des dels 13 anys d'una banda de set pirates informàtics anomenada Lizard Squad. En aquella època, sota el nom fictici de Zeekill, l'adolescent ja es dedicava a robar dades i extorsionar persones.

Després de dur a terme desenes de ciberatacs, la policia el va detenir el 2014 i el va declarar culpable de més de 50.000 delictes, però no va ser empresonat. Entre d'altres motius, perquè la regulació sobre ciberseguretat no estava tan desenvolupada com actualment.

El pirata informàtic va aconseguir mantenir-se en l'anonimat fins que, gairebé deu anys després i havent estat al darrere de molts altres ciberatacs, la seva cara ha aparegut en tots els mitjans finlandesos.

ARXIVAT A:
FinlàndiaCiberdelicte
Anar al contingut