Façana de l'Ajuntament de Moià
Façana de l'Ajuntament de Moià (Foto: ACN)
Moià

El govern vol que la creació de la nova comarca del Moianès se sotmeti a una consulta popular

L'alcalde de Moià creu que és una proposta "fora de lloc" i que a més arriba tard

RedaccióActualitzat

El Departament de Governació vol que la creació de la nova comarca del Moianès sigui sotmesa a una consulta popular. El govern té tots els papers necessaris per impulsar el projecte de llei que en permetria la creació, però ara vol que la decisió se sotmeti a votació dels habitants, en el marc de la nova llei de consultes que vol aprovar el setembre.

Dionís Guiteras, l'alcalde de Moià (que seria la capital de la nova comarca), creu que la proposta de la Generalitat està "fora de lloc". Diu a més que aquesta decisió del govern arriba tard i posa en perill la continuïtat del Consorci del Moianès, que és l'òrgan on treballen junts els deu municipis de la futura comarca i l'embrió del Consell Comarcal. "La conseqüència que té aquesta nova proposta és dilatar encara més aquest procés perquè la consulta no es podria fer abans del mes de gener o febrer", ha dit Guiteras.

La convocatòria de la consulta per la creació del Moianès hauria d'estar firmada per cadascun dels alcaldes de tots els municipis que s'ajuntarien a la nova comarca. Aquests, segregats del Bages, el Vallès Oriental i Osona, són Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià.

L'alcalde de Moià ha dit que la demanda de convertir el Moianès en la 42a comarca de Catalunya no respon a "un caprici romàntic" sinó que s'empara en un estalvi econòmic que seria "brutal". A més, Guiteras ha dit que la majoria de la gent del territori té sentiment de comarca.

 

Anar al contingut