Barcelona

El govern torna a retallar el sou als funcionaris i estudia una taxa en les receptes de medicaments

El president Artur Mas ha comparegut per anunciar que s'apujaran els impostos, s'incrementaran les taxes i hi haurà noves baixades dels salaris dels treballadors públics. Amb el propòsit de complir, l'any que ve sí, l'objectiu del dèficit, Mas ha explicat que calen "esforços fiscals i salarials de la funció pública" per no traspassar les línies vermelles de l'estat del benestar. També preveu mesures per incrementar els ingressos, un "tiquet moderador" en l'àmbit sanitari que afectarà només les receptes farmacèutiques, per evitar-ne l'abús, i apujar els carburants. Tot plegat, ha explicat el president, suposarà 1.000 milions d'euros, entre el que s'estalviï i el que s'ingressi de més.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat ha esperat que passessin les eleccions generals per anunciar un nou paquet de mesures destinades a reduir "les xifres astronòmiques" d'excés de dèficit; un dèficit que, segons ha recordat, aquest any 2011 ja s'ha reduït un 10% tocant la despesa pública en tots els àmbits, però sense traspassar línies vermelles.

Mas ha explicat que ja no es pot reduir més la despesa pública sense traspassar aquestes línies, perquè "en alguns casos hem tocat fons i hem tocat os". Per això ha afegit que de cara al 2012 el govern sí que vol complir el compromís de l'1,3% del dèficit, perquè "ens hi obliga la UE i ho hem pactat amb el govern espanyol" i perquè vol donar una imatge de "país que és capaç de complir i fer els deures".

Per aconseguir-ho, ha parlat de dos grans eixos: el primer afecta els impostos i els treballadors públics, i el segon, les taxes, que s'incrementaran o se'n crearan de noves per augmentar els ingressos de la Generalitat.

Estalvi a través d'"esforços fiscals i salarials"

Pel que fa als nous ajustos de salaris als treballadors públics, Mas no ha especificat la quantitat, malgrat que ha assegurat que "no serà important en percentatge". El president ha anunciat la mesura juntament amb una nova renúncia d'una paga extra del 2012 dels alts càrrecs del govern, renúncia que ja s'ha fet amb l'extra de Nadal d'aquest any. Mas ha explicat que d'aquesta manera l'executiu predica amb l'exemple, ja que uns 400 alts càrrecs en dos anys hauran vist reduït el seu sou entre un 20 i un 25%.

El president també ha parlat de "reduir de manera selectiva el nombre d'empleats públics en alguns organismes", malgrat que ha matisat que es farà el mínim possible per no contribuir a l'atur encara més. I ha afegit que si el govern de Rajoy anuncia també algun tipus de rebaixa de sou dels funcionaris, "aquí no pagarem doble".

Pel que fa als esforços fiscals, Mas ha assegurat que no es tocarà l'IRPF, perquè ja s'està en el màxim establert, i que si el govern espanyol decideix mantenir l'impost de patrimoni, malgrat que "no hi creiem gaire", "nosaltres farem el mateix".

Incrementar els ingressos a través de les taxes


Pel que fa a les taxes, Mas ha anunciat pujades en el cànon de l'aigua, en les tarifes dels transport públic i en les taxes universitàries, tot i que en aquest últim cas aniran acompanyades d'un nou sistema de beques més potent.

A més a més, el president ha explicat que ha encarregat al govern que estudiï apujar el preu dels carburants, sense que això afecti els transportistes ni el sector industrial, i introduir algun tipus de taxa per a les receptes mèdiques, que el president ha anomenat "tiquet moderador" i "no copagament", i que té com a únic objectiu evitar-ne l'abús.

L'import d'aquest "tiquet" encara no ha transcendit, ni tampoc si l'haurà de pagar tothom o bé alguns col·lectius en quedaran exempts. Mas ha ressaltat que aquesta mesura "no és per tapar forats" i cobrir el dèficit sanitari, sinó per propiciar un canvi d'actitud dels usuaris. Actualment, els ciutadans sufraguen el 60% dels fàrmacs receptats, mentre que l'administració es fa càrrec del 40% restant, tot i que els pensionistes reben gratuïtament tots els medicaments prescrits.

Finalment, Mas també ha explicat que la Generalitat preveu desplegar una política activa de venda d'actius, patrimoni públic, oficines, edificis i la gestió d'algunes infraestructures, que passaria a mans privades.

Tots aquests sacrificis, ha dit Mas, tenen una horitzó: començar a veure la llum al final del túnel a finals de l'any 2012, de manera que el 2013 "si les coses no empitjoren", pugui donar-se per finalitzada la "política d'ajustos durs". A més, el president de la Generalitat ha recordat que l'any 2013 el govern espanyol haurà de pagar els diners del fons de competitivitat. Mas ha apuntat que l'executiu català "apretarà" perquè ho faci abans, però el cap de llista del PP en els darrers comicis, Jorge Fernández Díaz, ja ha avançat al programa "Polièdric" de Catalunya Informació que "el govern Rajoy no avançarà" els diners del fons.

Els pressupostos, a principis de febrer, com a màxim

El cap de l'executiu català també ha explicat que confia portar el pressupost de l'any que ve al Parlament en les pròximes setmanes, "abans que s'acabi l'any", però ha afegit que no es podrà aprovar abans del gener i que, per tant, "hi haurà d'haver una pròrroga". Mas, però, calcula que com a màxim a mitjans de gener o principis de febrer els comptes seran aprovats a la cambra i podran entrar en vigor.

Espanya "se la juga" amb el pacte fiscal

Mas ha avisat el futur govern de Mariano Rajoy que un nou sistema de finançament que equipari Catalunya amb les comunitats forals és una de les "poques oportunitats" que li queden a Espanya per a recompondre la seva relació amb Catalunya.

El president de la Generalitat creu que Espanya "se la juga molt" i ha demanat al PP que "s'ho pensin bé" abans de rebutjar el pacte fiscal, ja que pot ser una manera de millorar les relacions amb Catalunya "de forma tranquil·la i serena, perquè estan molt malmeses". Mas també ha recordat que el pacte fiscal és una condició "sine qua non" per a possibles col·laboracions amb el futur govern espanyol.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut