Mohammad Shtayyeh ha anunciat avui la dimissió del govern palestí (EFE/SHADI HATEM)

El govern palestí dimiteix per buscar un acostament entre faccions en plena guerra de Gaza

El primer ministre, Mohammad Shtayyeh, atribueix la renúncia a la situació política i econòmica i al repte de l'agressió d'Israel contra la Franja de Gaza

El govern de l'Autoritat Nacional Palestina ha dimitit en bloc per intentar trobar un recanvi que afavoreixi el consens entre faccions i pel desgast que ha suposat la guerra oberta a Gaza. El primer ministre, Mohammad Shtayyeh, que ostentava el càrrec des del 2019, ha presentat aquesta dimissió i la del seu govern per la situació "política, econòmica i de seguretat" derivada de "l'agressió" d'Israel contra la Franja de Gaza i l'augment de la violència a Cisjordània.

"Aquesta decisió arriba arran dels esdeveniments polítics, de seguretat i econòmics relacionats amb l'agressió contra el nostre poble a la Franja de Gaza i l'escalada de violència sense precedents a Cisjordània i Jerusalem."

La renúncia arriba arran de les pressions internacionals, en especial dels Estats Units, perquè es formi un nou executiu que administri Cisjordània i Gaza quan acabi la guerra.

Actualment, l'Autoritat Palestina només governa a certes àrees de Cisjordània, després que el 2007 Hamas expulsés Al-Fatah de Gaza. Encara és una incògnita saber quina entitat assumirà el control civil palestí, però Israel ha assegurat que no consentirà que el grup islamista Hamas reprengui el poder.

Shtayyeh ha posat èmfasi en la necessitat que les diferents faccions palestines facin un acostament per arribar a un consens i ha defensat que el seu govern "va ser capaç d'aconseguir un equilibri entre satisfer necessitats del poble i preservar els drets polítics".

"La pròxima etapa i els seus reptes requereixen nous acords governamentals i polítics que tinguin en compte la realitat emergent a la Franja de Gaza, les converses de la unitat nacional i la urgent necessitat d'un consens intern palestí basat en una base nacional, una àmplia participació, la unitat i l'extensió de la sobirania de l'Autoritat Palestina sobre tota la terra de Palestina."

 

Hamas no renunciarà a Gaza

Israel ha descartat taxativament el control de l'Autoritat Nacional Palestina. "Paguen sous a terroristes, inciten i eduquen en la violència i no condemnen la matança del 7 d'octubre", diu Netanyahu.

D'altra banda, Abu Mazen, president de l'Estat de Palestina des del 2008, exigeix un alto el foc immediat, la retirada de tropes israelianes de la Franja de Gaza i negociacions enfocades en la solució de dos estats amb Jerusalem com a capital del país.

Concentració en suport a Gaza i a la comunitat palestina (Europa Press/Ricardo Rubio)

La reconstrucció de la Franja de Gaza requereix un nou govern palestí que la uneixi amb Cisjordània i posi fi a la fractura geogràfica i política. Sami Abu Zuhri, portaveu de Hamas, ha dit que "la dimissió del govern de Shtayyeh només té sentit si és en el context d'un consens nacional sobre els acords per a la següent fase". Hamas no renunciarà a ser part del nou poder a Gaza

 

Gana extrema a Gaza

Mentrestant, a Gaza continua la crida contra la fam que està patint tota la població palestina. L'ajuda humanitària entra amb comptagotes i la població crida consignes com "no ens maten les bombes, ens mata la fam" i "la fam se'ns menja la carn".

Molts veïns ja han hagut de recórrer al blat de moro i a les herbes podrides per poder menjar, a menjar pinso no apte per al consum humà i fins i tot, alguns han hagut de sacrificar cavalls per sobreviure.

 

"Quan érem a Gaza no menjàvem res, només cada dos dies. Menjàvem aliment d'ocells i rucs. També carn dels cavalls."

Segons l'ONU, un de cada sis infants té desnutrició aguda i en les últimes hores s'ha disparat el nombre de nadons morts per inanició i adverteix d'una imminent explosió de morts infantils.

"Al mercat no hi ha llet. Hem hagut de comprar dàtils i bullir-los (...) No li puc donar el pit", diu Marwan Al-Awadeya.

 

 

 

 
ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut