Barcelona

El govern garanteix que els diners que es deixin de pagar a les residències s'abonaran més endavant

El Departament de Benestar Social i Família ja treballa per pal·liar l'endarreriment de dos mesos en el pagament de subvencions a entitats que treballen amb discapacitats físics i intel·lectuals, gent gran o drogodependents. L'endemà de l'anunci que es posposarà el pagament de setembre i octubre, el govern ha garantit que els diners que es deixin de pagar ara a residències, geriàtrics i centres de discapacitats s'abonaran més endavant, però que encara no se sap com se n'efectuarà el retorn. Ho ha explicat en unes declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" la directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, Carmela Fortuny.

Actualitzat
El govern mira de calmar els ànims encesos en el tercer sector després de la reunió que el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, va mantenir dimarts a la nit amb representants de les entitats afectades. Després de la trobada Cleries ja va anunciar la creació d'una comissió de seguiment de la situació. A més, va afirmar que s'intentarà avançar un 25% dels diners de l'octubre a les entitats que estiguin més ofegades i recorda que la situació s'ha de resoldre al novembre com a màxim.

Ara, Carmela Fortuny, directora de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, l'ICASS, ha volgut deixar clar que la voluntat és tornar a pagar al novembre, i si es pot abans i tot. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Fortuny ha explicat que Economia treballa perquè les residències tornin a rebre els diners amb normalitat al novembre i estudia de quina manera es retornaran els diners de setembre i octubre per mirar de recuperar la normalitat d'aquí a finals d'any.

També el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que s'estudia pagar una part de les subvencions concertades i també a les entitats que haurien de tancar si no reben els diners fins al novembre.

A més, el Departament de Benestar Social i Família ha assegurat que les places concertades i d'entitats col·laboradores afectades per l'ajornament del pagament de la subvenció són menys de 58.000.

Les residències


El director de la taula del tercer sector, Antoni Carmona, també en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", ha dit que confia en la bona voluntat del Departament de Benestar i Família, però ha criticat les mesures que s'han pres. "El conseller Mas-Colell va dir que s'havien pres mesures fines per afrontar els problemes de tresoreria i nosaltres no entenem com una mesura fina pot ser deixar de pagar un dels sectors econòmics més vulnerables que té la societat", ha argumentat Carmona.

I Cinta Pasqual, presidenta de la patronal ACRA, que aplega les entitats d'atenció a la gent gran, ha demanat transparència, que es marqui un full de ruta clar i que la Generalitat treballi conjuntament amb les entitats.

Per la seva banda, la presidenta de la taula d'entitats socials, Àngels Guiteras, ha denunciat que se n'han assabentat a última hora i que no tenen marge de maniobra. Guiteras ha considerat que la mesura "deixa en precarietat moltes entitats del tercer sector social, les que estem al peu del canó, i en un moment en què cada dia hi ha més necessitats no ens deixen marge de gestió".

Segons les entitats, aquest ajornament no permetrà pagar algunes nòmines i, per tant, afectarà l'atenció als usuaris.

Dos mesos sense assignació

Tot plegat és culpa dels problemes de liquiditat de la Generalitat, que dimarts va anunciar que suspendrà dos mesos el pagament a les residències de gent gran i centres de discapacitats per falta de diners.

Això vol dir que durant el setembre i l'octubre no es pagaran les subvencions per a places concertades i, en el cas de les entitats col·laboradores, només rebran un 65% dels diners que els destina el Departament de Benestar Social.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va justificar les mesures aquest dimecres per la falta de liquiditat, però va assegurar que "són a curt termini i estrictament transitòries".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut