Estudiants universitaris en un examen (Foto: Arxiu)
Estudiants universitaris en un examen (Foto: Arxiu)
Barcelona

El govern estudia apujar les taxes dels màsters universitaris fins a un 30%

El govern català planteja incrementar les taxes que han de pagar els estudiants que cursin alguns màsters especialitzats i també els que facin cicles formatius de grau superior. En el primer cas, l'augment podria ser de fins al 30%, mentre que en el cas dels cicles formatius, es planteja una pujada del 15%. El secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, defensa que aquesta mesura servirà per invertir més en beques i també afavorirà que la universitat catalana no sigui un pol d'atracció d'estudiants d'altres països que vénen aquí a estudiar perquè els preus són més barats però que després marxen a treballar als llocs d'origen.

Actualitzat
La universitat catalana no es quedarà al marge de les retallades que planteja la Generalitat i que, en el cas d'aquests centres d'ensenyament, podria situar-se al voltant del 10%. El govern català vol, però, que aquests ajustos vagin acompanyats d'altres. I planteja repensar les taxes universitàries i la política de beques.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha explicat que el govern estudia apujar fins a un 30% l'aportació dels alumnes en alguns màsters especialitzats i fins a un 15% per a cicles formatius de grau superior. Aquest increment del que han de pagar els estudiants aniria acompanyat d'una forta política de beques. De fet, els plans del govern passen perquè part dels diners que es recaptin a través de les taxes serveixin per finançar les beques d'altres alumnes, cosa que Castellà veu com una mesura de "solidaritat intergeneracional".

El secretari d'Universitats també creu que aquesta mesura evitaria atraure molts alumnes estrangers que vénen a estudiar a Catalunya perquè és més barat que a altres llocs d'Europa però que després marxen i reverteixen en un altre lloc la formació que han adquirit. Castellà, que ha defensat la mobilitat per estudiar, ha afegit que "la inversió pública ha de revertir en aquells que fan l'esforç, que són els d'aquí".

Actualment, a les universitats catalanes, el preu del crèdit per a estudiants estrangers extracomunitaris és més elevat que el que paguen els alumnes catalans. Cada universitat pot fixar aquest increment, que, en alguns casos, suposa pagar el doble que els estudiants del país.

Afectació desigual de la tisorada a universitats

El secretari d'Universitats també ha explicat que la tisorada al voltant del 10% en el pressupost destinat a l'ensenyament universitari no s'aplicarà de forma lineal sinó que estan estudiant l'afectació que tindrà en cada universitat.

El govern català va desgranant de mica en mica quines són les retallades que afecten cada departament. En les últimes hores, el secretari d'Immigració ha anunciat una tisorada del 20% en els ajuts que el govern dóna a les entitats que ajuden els immigrants a aprendre català o trobar feina. Dimecres el conseller de Salut, Boi Ruíz, anunciava una retallada del 10% en el pressupost del seu departament i afegia que aquesta tisorada afectaria les llistes d'espera.

Anar al contingut