El govern espanyol vol canviar la llei per incorporar milers de migrants al mercat laboral

Es vol ampliar la contractació en origen i permetre obtenir papers als immigrants que es formin en els àmbits laborals on falten més treballadors

RedaccióActualitzat

El govern espanyol prepara una reforma de la llei d'estrangeria que permeti incorporar milers d'estrangers al mercat laboral.

Amb una taxa d'atur del 13,65%, Espanya és el país de la Unió Europea amb la xifra de desocupació més alta. Però també hi ha uns 109.000 llocs de treball sense cobrir, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Els motius són diversos: des de la duresa de les feines o les condicions laborals a la falta de formació per a determinats llocs de treball.

Amb la reforma de la llei, el Ministeri de Migracions vol facilitar que treballadors estrangers s'incorporin legalment a sectors amb més dèficit de mà d'obra, com ara l'hostaleria, la construcció, l'agricultura o el transport.

L'esborrany de reforma de la llei d'estrangeria té tres eixos: ampliar la contractació en origen; permetre que els estudiants estrangers tinguin la possibilitat treballar, i crea una figura nova que permetrà que els immigrants puguin obtenir els papers si es formen en àmbits laborals en què hi ha dificultat per cobrir vacants. També se simplificaran els requisits per a l'emprenedoria individual i per al treball autònom dels estrangers.

La contractació en origen ja es fa servir per aconseguir ma d'obra en les campanyes de recollida de fruita
La contractació en origen ja es fa servir per aconseguir mà d'obra en les campanyes de recollida de fruita (ACN / Anna Berga)

Des de fa més de 20 anys, els pagesos de Lleida contracten estrangers als països d'origen per a la campanya de la fruita. Ara es vol exportar aquest model de contractació a altres sectors on falta mà d'obra, com el transport o la construcció.

El canvi, la llei d'estrangeria està pendent de les aportacions que facin la resta de ministeris.

Per al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, s'estan revisant diversos aspectes de la llei d'estrangeria "tenint una visió econòmica dels colls d'ampolla del mercat de treball espanyol".


2.500 joves extutelats han trobat feina

Una modificació de la llei que ja ha tingut els seus fruits és la de l'última reforma. Des que va entrar en vigor ara fa set mesos, ha permès que milers de menors no acompanyats de més de 16 anys i extutelats hagin obtingut el permís de treball.

Dels 15.000 nois i noies que se'n podien beneficiar, el 60% ja poden treballar i 2.500 han trobat feina. En poc més de mig any, 4 de cada 5 joves extutelats han obtingut un contracte de treball. Una mà d'obra que ha anat, sobretot, als sectors de l'hostaleria, el comerç i l'agricultura.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut