Barcelona

El govern espanyol té a punt una nova proposta de finançament i reclama a la Generalitat que l'accepti

O caixa o faixa. El govern espanyol ja hauria tancat la proposta de finançament definitiva, que a més arriba en forma d'ultimàtum. Segons informa el programa "Els matins" de TV3 citant fonts del Ministeri d'Economia, el model ja està tancat a falta d'alguns serrells tècnics. Això sí, l'executiu espanyol diu que no està disposat a revisar res més i reclama a la Generalitat que accepti la proposta i deixi de mirar comparativament cap a les altres autonomies. Aquesta informació coincideix amb l'entrevista al president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que publica el diari "La Vanguardia", i on afirma que el finançament està a punt. Contrasta, però, amb el desencís del govern català.

Actualitzat
El finançament ja està tancat. Així ho indiquen fonts del Ministeri d'Economia al programa "Els matins" de Televisió de Catalunya. Aquestes fonts admeten que queden alguns serrells tècnics, però afirmen que no estan disposats a revisar res més i reclamen a la Generalitat que accepti la proposta i deixi de mirar comparativament cap a les altres autonomies.

El Ministeri afirma que el govern de Zapatero ha fet més pel finançament de Catalunya que cap altre executiu i dóna el model per tancat. La proposta garanteix que Catalunya estarà per sobre de la mitjana espanyola. A més, actualitza les dades per població i dóna a la Generalitat partides extres per finançar, per exemple, la justícia.

La majoria de comunitats autònomes ja han donat el seu vistiplau a aquest model, perquè la majoria hi surten guanyant. Segons les explicacions del Ministeri a "Els matins", alguns governs fins i tot estarien disposats a ajornar l'aplicació del nou model mentre hi hagi crisi, a canvi que Zapatero actualitzés el pressupost per l'any que ve basant-se en la població.

Al govern central estan convençuts que el president català, José Montilla, prendrà la decisió final mogut més per l'estratègia política interna a la Generalitat que no pas pel contingut de l'acord. Ara bé, si la resposta de Catalunya és negativa, el govern espanyol tindrà una altra arma: explicar com pot ser que Montilla no accepti el finançament tenint en compte, diuen, que el dèficit de la Generalitat ja se situa en els 4.800 milions d'euros.

Zapatero ho veu clar, Castells no

Aquesta informació, a la qual ha tingut accés "Els matins", coincideix amb les declaracions de Rodríguez Zapatero al diari "La Vanguardia" en una entrevista en què diu que "el finançament ja és a punt". En el text, Zapatero també destaca que té "sintonia amb el PSC".

La notícia contrasta, en canvi, amb les declaracions del conseller català d'Economia, Antoni Castells, que abans que sortís a la llum la posició del Ministeri insistia que "les negociacions no es poden eternitzar". Castells, que no ha volgut entrar a respondre l'advertència de Zapatero que ajornaria el finançament de totes les autonomies si no hi ha acord el 15 de juliol, assegura que el seu estil no és "entrar en la dinàmica d'acció i reacció". Esquerra Republicana aposta per aixecar-se de la taula negociadora si els resultats no són els esperats.

En tot cas, Zapatero i Montilla es veuran les cares el 16 de juny al Prat en la inauguració de la nova terminal 1 de l'aeroport.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut