Rajoy rebent Sánchez a La Moncloa l'endemà del referèndum català (Reuters)
Rajoy rebent Sánchez a La Moncloa l'endemà del referèndum català (Reuters)
Madrid

PP i PSOE pacten convocar eleccions a Catalunya al gener, un cop s'apliqui el 155

Les negociacions que mantenen les dues forces majoritàries del Congrés contemplen la intervenció institucional de Presidència, els Mossos i els mitjans de comunicació públics, TV3 i Catalunya Ràdio

RedaccióActualitzat

El govern de Mariano Rajoy i el PSOE han pactat la convocatòria d'eleccions autonòmiques a Catalunya per al mes de gener. Una informació que ha transcendit a partir de les negociacions que mantenen els populars i els socialistes sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. El Senat ho aprovarà d'aquí una setmana. 

De fet, la possible data de la convocatòria d'eleccions l'ha fet pública l'exministra socialista Carmen Calvo, ara secretària d'Igualtat del PSOE, que també ha apuntat quins poden ser els objectius de la intervenció institucional de l'autonomia. Calvo ha assegurat que les mesures afectaran la Generalitat i, "evidentment", també els mitjans de comunicació públics i els Mossos d'Esquadra, que, ha dit, han de "garantir la neutralitat".

 

 

La dirigent socialista ha confirmat a TVE que el govern del PP i el PSOE s'estaven plantejant fer eleccions autonòmiques al gener. L'exministra de Cultura encapçala la delegació socialista que està negociant amb l'executiu espanyol les mesures concretes que aprovarà demà un Consell de Ministres extraordinari per aplicar l'article 155. Carmen Calvo ha recordat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, "té absolutament clar, des del minut 1", que el desenvolupament d'aquest article "és per portar" Catalunya a unes eleccions.

"Li demanem al senyor Puigdemont que reconsideri la seva posició. Encara està a la seva mà, com a president de la Generalitat, convocar eleccions ordinàries per a Catalunya. Seria fantàstic. La història ens contempla."

Tant el govern de Rajoy com el PSOE coincideixen a allargar el termini de la convocatòria d'eleccions per "refredar l'escenari polític, molt caldejat des de l'1-O".

En unes altres declaracions, a Antena 3, l'exministra socialista ha dit que les mesures han de ser "equilibrades" i "eficaces", i ha reclamat la intervenció de TV3 i de Catalunya Ràdio:

"Una neutralitat institucional que no hi ha hagut. La Generalitat, els mitjans de comunicació, les forces de seguretat, han de ser neutrals. Han de complir l'estatut d'autonomia de Catalunya i la Constitució espanyola."

 

 

El ple del Senat es farà finalment divendres que ve

El Senat aprovarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya el divendres, 27. Així ho estableix la proposta que ha preparat la mesa de la cambra alta, una proposta que tirarà endavant aquest dissabte. Aquest òrgan està format per quatre membres del PP, dos del PSOE i un del PNB.

Una comissió formada per 27 senadors debatrà aquesta qüestió. L'encapçalarà el mateix president de la cambra, el, popular Pío García Escudero, i la integraran, com altres comissions, quinze membres del PP, sis del PSOE, dos de Podem i un d'ERC, PNB, PDeCAT-CC i Grup Mixt. La mesa traslladarà aquest dissabte l'acord als grups parlamentaris perquè abans d'aquest dilluns al matí designin els seus  
representants. La primera reunió està prevista per al dimarts a la una del migdia.

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut