Madrid

El govern espanyol inclou la protecció dels drets entre les causes per tallar internet

En una disposició final de la nova llei d'economia sostenible es modifica la llei de serveis de societat de la informació de manera que entre les causes possibles per la suspensió de l'accés a internet s'hi afegeix la salvaguarda dels drets de propietat intel·lectual. Amb aquesta mesura comença la persecució per part del govern espanyol de la descàrrega de continguts dels quals no se'n tinguin els drets, que aviat comptarà amb noves mesures.

Actualitzat
S'ha fet mitjançant la llei d'economia sostenible, un text aprovat la setmana passada i que encara està pendent del tràmit parlamentari, on s'inclouen modificacions de moltes lleis i decrets en àmbits tan diversos com el transport, el sòl, els tràmits per a la creació d'empreses, les energies renovables o els organismes reguladors i el sector financer. És per aquesta raó que la mesura havia passat desapercebuda. 

A la disposició final primera de la nova llei s'indica que es modifica l'article 8 de la llei de serveis de la societat de la informació. En aquest article, hi constaven fins ara quatre causes que podien significar restriccions en el servei d'internet i que es referien a la salvaguarda de l'ordre públic i la defensa, la protecció de la salut pública, el respecte a la dignitat de les persones i la protecció de la infància. En aquest article vuitè hi quedarà inclosa també la "salvaguarda dels drets de propietat intel·lectual", cedint així a les pressions reiterades de les entitats gestores de drets, que ho havien reclamat.

L'encapçalament de la disposició final és molt rotund i anuncia que el govern modifica les lleis esmentades "per protegir la propietat intel·lectual davant la pirateria a internet", de manera que el terme "pirateria" referit a l'ús de continguts dels quals no se'n té els drets, passa a formar part així del corpus legal espanyol.

Ordre judicial

Les intervencions en el servei dependran de moment de l'autorització judicial però resulta rellevant que la protecció dels drets sobre els continguts passi a formar part del paquet de causes que justificarien aquestes mesures restrictives. En el mateix article s'hi afegeix l'obligació per part dels prestadors de serveis de facilitar la identificació d'aquells que vulnerin la normativa.

El pròxim pas seran les mesures que el Ministeri de Cultura donarà a conèixer d'aquí a pocs dies per controlar les descàrregues. Fins ara s'ha insistit sempre des del ministeri que es perseguiran els webs que permeten els enllaços i no els usuaris particulars, però fins que no es coneguin les noves disposicions es manté un punt d'ambigüitat sobre la resolució d'una qüestió que és al centre del debat sobre l'ús d'internet.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut