El govern espanyol dona per feta la fi de la Fundació Francisco Franco: "Té els dies comptats"

L'entitat, que ha canviat els estatuts per esquivar la llei de memòria democràtica, amenaça amb una "lluita dura" als tribunals si l'executiu emprèn accions per tancar-la

RedaccióActualitzat

"Si una fundació, espai o lloc enalteix, rememora o homenatja algú que va ser repressor, no té cap sentit dins de la democràcia". Són paraules del ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, després d'anunciar aquest divendres que el govern espanyol "extingirà" la Fundació Francisco Franco en aplicació de la nova llei de memòria democràtica.

La normativa, aprovada el juliol del 2022, estableix que es puguin tancar fundacions que "no persegueixin finalitats d'interès general o facin activitats contràries a aquest interès general". I en aquest sentit, considera "contrària a l'interès general l'apologia del franquisme, l'enaltiment del cop d'estat i de la dictadura o dels seus dirigents, amb menyspreu i humiliació a la dignitat de les víctimes del cop d'estat, de la guerra o del franquisme".

Preguntat per si ens trobem en "els últims dies" de la Fundació Francisco Franco, Ángel Víctor Torres ha estat taxatiu: "Sí." 

En cas d'incompliment de la llei, el mateix text preveu que el patronat de fundacions pugui portar la petició d'extinció d'una entitat a un jutge, que és qui acaba decidint. A més, els jutges poden acordar la suspensió provisional de les activitats de la fundació fins que es dicti sentència i adoptar mesures cautelars per garantir l'eficàcia d'aquesta suspensió d'activitats.

En una entrevista a SER Canarias, el ministre Torres ha deixat clar que, malgrat que la Fundació Francisco Franco va canviar els estatuts per provar de driblar la llei de memòria democràtica, l'executiu utilitzarà les vies de què disposa per forçar-ne l'eliminació.

Simpatitzants franquistes davant la tomba de Carrero Blanco, al cementiri del Pardo, a Madrid
Simpatitzants franquistes davant la tomba de Carrero Blanco, al cementiri d'El Pardo, a Madrid (Europa Press/Isabel Infantes)

Tot i això, segons fonts del ministeri consultades per l'ACN, el ministre no ha assenyalat cap acció nova respecte a aquesta qüestió, que el govern espanyol té sobre la taula des de fa anys i que haurà de passar per la taula del Consell de Ministres.


La fundació adverteix el govern d'una "lluita dura"

La resposta de la Fundació Francisco Franco no ha trigat a arribar. L'entitat ha advertit a La Moncloa que s'enfrontarà a una "lluita dura" als tribunals si emprèn mesures per eliminar-la. Així ho ha afirmat el director de l'entitat, el general Juan Chicharro, a Europa Press. 

Chicharro ha argumentat que el dret d'associació, recollit a l'article 22 de la Constitució, està per sobre de qualsevol intent de l'executiu d'"extingir-la". A més, també ha defensat que l'organització va retocar els estatuts per acomodar-los a la nova llei de memòria democràtica.

 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoMoncloa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut