Pontevedra

El govern espanyol avala la immersió i treu importància a la sentència que obliga al compliment del bilingüisme a les escoles

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha recordat que el Constitucional ha avalat en una sentència que el català pot ser la llengua vehicular en l'ensenyament, ha insistit que l'última sentència respon a un cas concret i ha indicat que les lleis catalanes són constitucionals.

Actualitzat
Així s'ha pronunciat el ministre en referència a l'acta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dóna dos mesos a la Generalitat perquè adapti el seu sistema educatiu perquè el castellà sigui llengua vehicular.

Caamaño ha explicat que la justícia "no dóna ultimàtums, dicta sentències" que responen a "casos concrets i puntuals que es resolen".

Per tant, ha dit, "caldrà analitzar la sentència i resoldre el cas", però ha insistit que el que diuen les lleis catalanes, "que són constitucionals, és el que ens vincula a tots", encara que hi pugui haver, "en cada cas concret, excepcions acordades per un jutge en una sentència".

El ministre ha opinat que, "malgrat els titulars", aquesta és la interpretació que cal fer, ja que el Tribunal Constitucional "va reconèixer que el català pot ser la llengua vehicular de l'ensenyament, i ho va dir en una sentència".

Hi pot haver, ha afegit, "necessitats d'adaptació" a normes, "però d'això no podem fer el salt d'un cas a la generalitat de tot el sistema de cooficialitat lingüística en l'ensenyament que existeix a Catalunya, però també en altres comunitats com Galícia o fins i tot el País Valencià o el País Basc".

Preguntat per si aquest assumpte pot suposar algun tipus de sanció, Caamaño ha dit que no coneix el contingut concret de la sentència, i ha insistit que les sentències han de ser complertes, però "són per a casos concrets" i no per a supòsits generals. "El que regula la conducta general de tothom es diu llei, no sentència", ha dit.
Anar al contingut