Barcelona

El govern català insisteix a lluitar contra el fracàs escolar tot i el marc de rebaixes i retallades

Lluitar contra el fracàs escolar és una prioritat del govern de la Generalitat tot i el context de retallades. El pressupost que preveu destinar el govern català a ensenyament pel 2011 suposa el 20% del total de les arques públiques catalanes. Es retalla menys despesa que en altres departaments, però se'n retalla. Els diners que es destinaran aquest any a educació són un 7,4% inferiors als de l'any passat. La xifra amb què comptarà el sector és semblant a la que es va pressupostar el 2008, però això no ha impedit que el govern hagi remodelat de dalt a baix el sector de l'educació.

Actualitzat
La crisi econòmica ha arribat també a l'ensenyament. El nou govern de la Generalitat va entrar, a mig curs, amb retallades en aquesta àrea. L'executiu d'Artur Mas ha reduït àmpliament la sisena hora a Primària i els diners de la despesa corrent de tots els centres.

Alhora que es retalla, però, també es vol lluitar contra el fracàs escolar. Per aconseguir-ho, els deures que s'ha fixat el Departament d'Ensenyament es basen en el foment de la lectura i en la recuperació de la cultura de l'esforç.

A Primària, estendre l'hàbit de llegir es considera la clau de l'èxit escolar. També es vol potenciar el valor de l'esforç amb tasques a l'estiu per als alumnes a qui més els costa. Enguany els de sisè que no han superat les competències bàsiques ja han de fer deures a l'estiu. El curs vinent, a més, tornaran els exàmens de setembre per recuperar assignatures suspeses.

En l'apartat de les noves tecnologies, el departament ha frenat el projecte d'un portàtil per alumne. A partir d'ara, els ordinadors seran del centre, no pas de l'alumne. La idea és que s'estudiï amb llibres de text impresos i es faci servir l'ordinador quan calgui. Només els instituts que ja havien començat amb el controvertit "1x1" i els llibres digitals poden continuar, si volen, amb el projecte.

Batibull d'horaris

De moment, aquest curs ha acabat obrint un ventall de possibles horaris per a les escoles. N'hi ha que plegaran a les quatre de la tarda; d'altres, a quarts de cinc, i fins i tot n'hi ha que ho faran a les cinc. L'eliminació de la sisena hora ha permès aquesta varietat.

També s'ha obert el debat de fer l'horari continuat al matí. Ensenyament s'hi oposa, vol que els nens facin classe matí i tarda. Però entre els docents ja s'endevina que aquest serà un dels temes dels quals es parlarà més el curs que ve.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut