Vitòria

El Govern Balear decreta tres dies de dol oficial i se suma a la condemna de les institucions a l'atemptat d'ETA

El Govern Balear s'ha mostrat "indignat davant aquest acte de barbàrie sense sentit". És la reacció del seu president, Francesc Antich, a l'atemptat que ETA ha perpetrat a Calvià i que ha acabat amb la vida de dos guàrdies civils. El govern de les Illes ha decretat tres dies de dol oficial. Per la seva banda, el govern basc ha condemnat "rotundament" l'assassinat. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, també ha condemnat l'acció i ha avisat els autors de l'atac: "Passaran la resta dels seus dies a la presó".

Actualitzat
"Mai no cedirem al xantatge assassí. Estem convençuts que els que han comès aquest acte miserable pagaran per tot el mal que han fet. La societat balear es mostra indignada davant aquest acte de barbàrie sense sentit". Això és el que ha dit el president del Govern Balear, Francesc Antich, en una compareixença per condemnar l'atemptat. Antich també ha anunciat que el govern ha decretat tres dies de dol oficial.

El president del govern espanyol, José Luis Rordíguez Zapatero, ha fet una declaració institucional cap a un quart de nou del vespre. Amb un posat seriós i sense admetre preguntes, Zapatero ha condemnat un atemptat que causa "molt de dolor, ràbia" i que dóna més "fermesa" al govern per continuar lluitant contra el terrorisme. Davant aquest repte, Zapatero ha agraït el suport del president del PP, Mariano Rajoy, en la lluita del govern contra els terroristes.

A ells, als terroristes, els ha avisat que "passaran la resta dels seus dies a la presó", i perquè així sigui ha valorat la bona feina que fan els cossos de seguretat espanyols i francesos. En aquest sentit els ha demanat que intensifiquin la vigilància sobre els grups terroristes i també que es protegeixin.

I és que, com s'ha vist, ETA s'ha ficat més que mai entre cella i cella l'objectiu policial. Ho han pagat Carlos Saenz de Tejada García i Diego Salva Lezaun, els dos agents morts a Calvià. Zapatero els ha agraït la feina feta i ha assegurat que "els espanyols hem contret un deute impagable" amb ells.

Els grups parlamentaris del Congrés i els agents socials també han expressat la seva "condemna rotunda" a l'atemptat d'ETA. Des de la "unitat absoluta", segons ha llegit el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, l'Estat de dret actuarà contra ETA i tancarà els responsables de l'atemptat entre reixes. Alonso, com a portaveu, també ha volgut deixar clar que "els terroristes no se sortiran amb la seva".

El lehendakari, Patxi López, i el conseller basc d'Interior, Rodolfo Ares, han suspès les vacances i viatjaran a l'illa de Mallorca per assistir a la capella ardent dels dos policies assassinats.

Isabel Celaá, en nom de l'executiu basc, ha fet una crida a tots els ciutadans bascos perquè es concentrin divendres a les dotze del migdia davant els ajuntaments de les seves localitats i mostrin així el seu rebuig als terroristes."Els bascos tenim la responsabilitat col·lectiva de denunciar la violència i aïllar els violents. El silenci és el refugi dels covards"

Aquesta nova acció terrorista té lloc 24 hores després de l'explosió d'un cotxe bomba davant d'una caserna de la Guàrdia civil a Burgos, que afortunadament no va deixar cap víctima mortal tot i que sí nombroses destrosses materials.


Anar al contingut