Vandellòs

El govern acusa les centrals nuclears d'incomplir sistemàticament els protocols d'actuació

La Generalitat està preocupada perquè sovint i en poc temps les centrals nuclears de Catalunya no han complert els protocol d'actuació en cas d'emergència. Primer va ser a Ascó, al novembre del 2007, per la fuita de partícules radioactives, per la qual la central serà sancionada, i ara ha estat l'incendi a Vandellòs II. L'accident, que no ha tingut conseqüències greus, ha tornat a encendre els llums d'alerta i, en aquest sentit, el delegat de la Generalitat a Tarragona ha acusat les empreses propietàries de les centrals d'incomplir sistemàticament els protocols d'actuació quan hi ha incidents. Sigui com sigui, la nuclear estarà setmanes aturada, fins que es repari el generador incendiat.

Actualitzat

El delegat de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, ha acusat les empreses propietàries de les centrals nuclears d'incomplir sistemàticament els protocols d'actuació quan hi ha incidents com el d'aquest diumenge a Vandellòs II, quan un incendi va obligar a aturar la planta i a activar en fase de prealerta el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona durant una hora.

Per la seva banda, el titular de la planta ha manifestat que l'incendi no va tenir cap efecte en els treballadors ni en el medi ambient. A més, els responsables de la central asseguren que tots els sistemes de seguretat de la instal·lació van actuar segons el que està previst i no es van veure afectats per l'incendi. Tot i això, el Consell de Seguretat Nuclear ha obert una investigació per aclarir-ne les causes.

El foc el va originar el sobreescalfament del generador elèctric. La visible columna de fum que sortia aquest diumenge de la central nuclear va generar alarma, tot i que els responsables de Vandellòs asseguren que només era vapor d'aigua, sense contaminació nuclear, i que és habitual en aquests casos.

En qualsevol cas, la central nuclear Vandellòs II estarà tancada durant les pròximes setmanes. I és que reparar l'alternador de la sala de turbines que es va cremar és una feina costosa, i no se sap quants dies trigaran els tècnics a fer-ho. 

"Un incendi convencional"

L'alcalde de la localitat, Josep Castellnou, està tranquil per la situació i ha destacat que l'episodi ha estat "un incendi convencional" que s'ha pogut sufocar amb els mateixos mitjans de la central. L'alcalde afirma que els veïns i veïnes de la localitat estan serens, ja que tenen un alt grau de coneixement i convivència amb la planta i no els preocupen incidents com aquest.

Ben contrària és la posició dels ecologistes. Greenpeace i Ecologistes en Acció sí que han mostrat la seva preocupació i han insistit en la necessitat de retirar a l'associació nuclear Ascó-Vandellòs el permís d'explotació de les centrals.

En els primers vuit mesos de l'any, la planta de Vandellòs ha registrat set incidents, qualificats de nivell zero. L'incendi d'aquest diumenge arriba només sis dies després de l'anunci de la sanció exemplar proposada pel Consell de Seguretat Nuclear per la fuga de partícules radioactives a Ascó I, i que podria arribar als 22 milions i mig d'euros.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut