Harare

El frau plana sobre les eleccions a Zimbabue que han de confirmar si Mugabe es manté en el poder

Observadors internacionals de les eleccions que s'han celebrat aquest dissabte a Zimbabue denuncien frau en les llistes electorals a favor del president Robert Mugabe. Les eleccions són crucials per al país. Després de 28 anys de gestió dictatorial de Mugabe, l'economia, una de les més pròsperes d'Àfrica, és a prop del col·lapse i perillen les llibertats civils. L'alternativa a Mugabe és el sindicalista Morgan Tsvangirai i l'antic ministre d'Economia Simba Makoni.

Actualitzat
Els presidents de taula han tancat les urnes abans del recompte. És una mesura per evitar el frau de paperetes en uns comicis sota moltes sospites. Suspicàcies que s'han confirmat. L'equip d'observadors internacionals ha denunciat l'existència d'electors fantasmes. En una comprobació de rutina, han descobert que algú ha fabricat una llista de 8.000 electors en un districte de la capital que és un simple pedregar.

Suspicàcies que van dirigides contra el president Robert Mugabe, 28 anys al poder i que opta a la reelecció. Aquest cop, però, ho fa amb el llast d'haver deixat l'economia del que era un dels estats més pròspers del continent en la ruïna absoluta, amb una inflació catastròfica, del 100.000%, i amb les llibertats civils en perill.

Mugabe encara té suports però la seva imatge està en declivi. Té la sort, però, que aquest cop l'oposició està dividida. El seu principal rival és el sindicalista Morgan Tsvangirai, que assegura tenir proves que hi ha un milió d'electors fantasmes en algunes regions del país. La tercera figura i en ple ascens polític és Simba Makoni, exministre d'Economia de Mugabe passat a la disidència. Makoni està apadridant per la influent Sud-àfrica.

Qui guanyi té per davant una llista interminable de reptes. L'atur ja arriba al 80%, no hi ha aliments als magatzems i s'haurà d'afrontar el tema de la terra, expropiada als grangers blancs i redistribuïda entre els militants del partit en el poder.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut