El finançament privat de les entitats pot augmentar un 10% amb la nova llei de mecenatge

La llei aprovada aquest any té avantatges fiscals perquè particulars i empreses facin donatius a entitats i fundacions

Les dues mil fundacions i entitats sense ànim de lucre de Catalunya veuen amb optimisme la reforma de llei de mecenatge, aprovada a principis d'any, que incrementa la base i el percentatge per deduir-se les donacions a les declaracions de la renda.

L'objectiu final és impulsar la solidaritat amb més incentius fiscals per a les empreses i per als particulars i que les entitats tinguin més fons per poder fer la feina.

La Coordinadora Catalana de Fundacions, que aglutina més de 700 entitats, preveu que aquestes fundacions incrementaran en els pròxims cinc anys fins a un 10% el finançament que reben ara, gràcies al que implica aquesta norma. Passaria del 30% actual a un 40%.

Les entitas busquen convèncer més donants (3Cat)

Des de les diferents fundacions, han començat a informar els donants i han reforçat la captació de nous col·laboradors. "Persones que fins ara donaven 15 euros al mes ara poden donar-ne 20 i els costa el mateix que abans de l'aprovació de la nova llei", explica Glòria Olivé, gerent de la Fundació Pasqual Maragall, que destaca que això "són 60 euros més l'any per a la fundació, amb el mateix cost per a la butxaca".


Donacions en espècies

El nou text també aposta per animar les empreses a fer donacions tant amb espècies com en serveis d'assessorament, reconeixent-los la possibilitat que es dedueixin les despeses.

A la Fundació d'Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia també confien en les aportacions privades per construir la primera residència terapèutica del país al pavelló de la Victòria del recinte històric de Sant Pau.

Les donacions que arriben són de diferents tipus: "n'hi ha de diners, però també en espècies amb aportacions de materials per fer possible l'obra i en serveis", explica Anna Varderi, gerent de la fundació Enriqueta Villavecchia.

 

Hi haurà habitacions i espais de lleure per a nens i joves amb malalties cròniques avançades, i en els últims dies de vida, per acompanyar-los al costat de les seves famílies.

Fer-ho possible passarà per la col·laboració de moltíssima gent, recorden a la fundació Enriqueta Villavecchia.


Més deduccions per als més fidels

La llei, a més, premia la fidelitat perquè aquells que col·laborin durant tres anys amb la mateixa entitat també incrementaran en 5 punts la deducció de l'RPF.

Per a les entitats, això "permet una sostenibilitat que és molt important", destaca Eugènia Vieto, presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions.

L'any passat, 6 de cada 10 persones van contribuir a Espanya amb alguna fundació o entitat sense ànim de lucre.

ARXIVAT A:
IRPF
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut