Hunter Biden és el primer familiar d'un president dels EUA en exercici condemnat per la justícia

El fill de Joe Biden, declarat culpable: va ocultar que consumia droga quan va comprar una pistola

La condemna per a l'únic fill viu del president és un cop fort per a Biden, tant personalment com políticament, només cinc mesos abans de les eleccions als Estats Units

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat

Un jurat ha declarat culpable Hunter Biden, el fill del president Biden, dels tres càrrecs pels quals se'l jutjava.

Els 12 membres del jurat han considerat provat per unanimitat que Biden va mentir sobre la seva addicció a les drogues quan va comprar una arma el 2018. És a dir, va dir que no en consumia per poder adquirir una pistola. Hunter Biden es converteix en el primer familiar d'un president en exercici condemnat als EUA.

El veredicte s'ha sabut aquest dimarts a la tarda.

Abans de quatre mesos, el jutge haurà de dictaminar la pena, que sobre el paper supera els 25 anys de presó, però pel fet de ser el primer delicte i sumat a la seva bona conducta, podria comportar o bé al voltant d'un any entre reixes o llibertat condicional.

Hunter Biden surt del jutjat acompanyat de la seva madrastra, Jill Biden, i la seva dona (Reuters/Hannah Beier)

Condemna a cinc mesos de les eleccions

La condemna per l'únic fill viu del president és un fort cop per l'inquilí de la Casa Blanca, tant personalment com políticament, a només cinc mesos de les eleccions. Just fa 12 dies, el seu rival, Donald Trump, també va ser declarat culpable de falsedat documental en el cas de l'actriu porno Stormy Daniels i està pendent de saber la pena.

Els experts consideraven probable un veredicte de culpabilitat, ja que fa mig any, Hunter Biden ja va arribar a un acord prejudicial amb la fiscalia per reconèixer els càrrecs que el final un jutge va desestimar.

El president Biden ha reaccionat en un comunicat a la condemna del seu fill assegurant que "accepta el resultat d'aquest cas" i que "continuo respectant el procés judicial mentre Hunter considera l'apel·lació". Fa uns dies, Joe Biden va assegurar que no comentava casos judicials federals en marxa, però com a pare "tinc un amor il·limitat pel meu fill, confiança en ell i respecte per la seva fortalesa". També va descartar que pogués indultar-lo si el jurat el declarava culpable.

Hunter Biden també ha reaccionat a la sentència en un comunicat on assegura:

"estic més agraït avui per l'amor i el suport rebut per part de la meva dona Melissa, de la meva família, amics i comunitat que decebut pel resultat". I afegeix que "la recuperació (de les drogues) és possible per la gràcia de Déu i experimento aquest regal dia a dia".

Hunter, el fill problemàtic del president

Hunter Biden, de 54 anys és l'únic fill viu del president del seu primer matrimoni. El seu germà Beau va morir de càncer el 2015 i la seva germana Naomi va morir quan era nena, el 1972, en un accident automobilístic en què també va morir la seva mare, Neilia, la primera dona del president i mare dels tres.

La vida turbulenta Hunter, advocat de formació i lobbista de professió, fa anys que estan a l'ull dels mitjans i dels polítics republicans, que l'han perseguit implacablement.

Primer, pels negocis i vincles que va tenir a països com Ucraïna, d'on va ser assessor amb un sou milionari de la gasística Burisma quan el seu pare era vice-president. Mai s'ha demostrat que fes res il·legal però les seves activitats van portar Donald Trump el 2019 a pressionar el govern de Volodimir Zelenski perquè investigués suposats draps bruts dels Biden; una pressió que li va costar a Trump el primer judici polític (impeachment) del qual el van absoldre el Senat controlat pels republicans.

Hunter Biden és el primer familiar d'un president dels EUA en exercici condemnat.  Reuters/Hannah Beier

La perdició de les drogues

I després, perquè l'última dècada, Hunter Biden va entrar en una espiral de separacions, depressions, prostitució, despeses luxoses i una forta addicció a les drogues que ara ja hauria superat. "Consumia crack cada vint minuts en els dies més difícils", va declarar un dels seus familiars en el judici. Va ser en aquell fosc període, el 2018, quan va comprar una pistola i va mentir a la botiga d'armes en assegurar que no era consumidor d'estupefaents.

En el judici, ell i la defensa han assegurat que el dia que va adquirir l'arma, ell ja es considerava "net" de drogues per bé que l'acusació ho va rebatre amb fotografies i missatges de text que demostrarien el contrari.

El de Delaware no era l'únic cas pendent amb la justícia de Hunter Biden. A Califòrnia, en té un altre d'obert, en aquell cas per no haver pagat impostos per valor d'1,4 milions de dòlars durant tres anys. A dia d'avui, Hunter Biden ja ha pagat el que devia a Hisenda. El judici està previst que comenci el 5 de setembre a Los Angeles i poc després se sabrà la sentència del cas de possessió il·legal d'armes d'aquest dimarts.

La figura del fiscal especial nominat per Trump

El cas Hunter Biden també és revelador de l'equilibri entre justícia i política als EUA i dels esforços per aparentar imparcialitat. Per l'administració demòcrata era important demostrar que no hi havia cap tipus d'ingerència governamental en la investigació de la fiscalia a Hunter Biden. Per això va fer que el fiscal David Weiss que portava el cas i que al seu dia havia nomenat Donald Trump fos investit "fiscal especial". El missatge era clar: els republicans no em podran acusar de favoritisme o pressions a la fiscalia; poso a un dels seus a investigar-ho.

Per lidiar amb casos políticament explosius, i després dels abusos i les intromissions de l'era Nixon, es va crear la figura del fiscal especial, un fiscal dotat de poders i recursos addicionals i amb un doble blindatge per evitar que la Casa Blanca l'influenciï.

Els grans escàndols de les últimes dècades, l'Iran Contra de Reagan, el cas Lewinksy de Clinton o la trama russa de Trump, tots han estat investigats per fiscals especials que amb el temps s'han considerat una figura fonamental per garantir la independència judicial. 

Aquest dimarts, després del veredicte, David Weiss ha comparegut per felicitar el seu equip i per remarcar el mateix que va dir el fiscal que va portar el cas recent de Donald Trump a Nova York:

"Ningú en aquest país està per sobre de la llei. Tothom ha de ser responsable dels seus actes, fins i tot aquest acusat. Tot i això, Hunter Biden no hauria de ser més responsable que qualsevol altre ciutadà condemnat per aquesta mateixa conducta. La fiscalia ha estat i continuarà compromesa amb aquest principi".

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEstats Units
Anar al contingut