El diari "The New York Times" recomana permetre el referèndum i que surti que "no"

Ho proposa en l'editorial d'aquest divendres, en què diu que la intransigència de l'Estat no fa altra cosa que alimentar la frustració catalana

RedaccióActualitzat

"The New York Times" proposa aquest divendres en el seu editorial que d'Estat espanyol permeti el referèndum d'independència a Catalunya.

Per l'influent diari nord-americà, la millor solució seria que els catalans votessin en un referèndum legal, però que l'opció majoritària fos el "no":

"El millor resultat per a Espanya seria permetre el referèndum, i per als votants catalans, rebutjar la independència, com van fer els votants a Quebec i Escòcia. En cas contrari, la intransigència de Madrid no farà altra cosa que exacerbar les frustracions catalanes."

L'article, titulat "El desafiament de Catalunya a Espanya", comença constatant la determinació de l'Estat de no permetre el referèndum, a pesar que l'actitud dura cap als líders catalans -diu- "probablement ha fet augmentar l'entusiasme per una mesura que té un suport dubtós".

El diari, que qualifica de "joc del covard" (chicken game) la llarga confrontació entre els dos governs, recomana al govern espanyol "posar casa seva en ordre", en referència als casos de corrupció i als 10 mesos sense govern.

També diu que es podria frenar el fervor independentista millorant el finançament. Explica que Catalunya "aporta una cinquena part del PIB però rep un 9.5 % dels recursos".

L'editorial recomana negociar de bona fe amb els líders catalans una solució política i desaconsella al govern espanyol continuar utilitzant la via judicial per castigar l'independentisme, perquè això també l'alimenta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut