Ibon Navarro pinta un mural dedicat a les dones que treballen i han treballat en el sector del tèxtil
Ibon Navarro pinta un mural dedicat a les dones que treballen i han treballat en el sector del tèxtil

El dia de la dona omple d'art reivindicatiu els murs del Parc de les Tres Xemeneies

ACN Barcelona - Una desena d'artistes han pintat aquest diumenge els murs del Parc de les Tres Xemeneies de Barcelona per denunciar la vulneració dels drets laborals de les dones coincidint amb la proximitat del 8-M. Aquesta trobada artística, batejada com a Womart JAM i organitzada per RebobinART, pretén promoure el talent femení urbà, fer visible la desigualtat de gènere i reivindicar la necessitat d'erradicar la violència masclista. Enguany se'n celebra la tercera edició, que ha comptat amb la col·laboració de l'Associació in via, una entitat que es dedica a la prevenció de la violència i discriminació per raó de gènere, que ha escollit com a lema 'El treball té veu de dona'.

Des de les deu del matí i fins passades les sis de la tarda artistes com Fractal Tattoo, Galletamaria o Carola Bagnato han reivindicat de manera poètica la necessitat de reconèixer i visibilitzar el treball femení en les arts visuals i fomentar la igualtat de gènere en el sector de l'art urbà.Una de les escollides per pintar els murs del parc de les Tres Xemeneies és la Ibon Navarro. Per ella, "si hi ha un treball que té rostre de dona a Catalunya és el tèxtil", ja que la seva mare, la seva àvia i les seves tietes hi han treballat. Per aquesta raó, ha decidit homenatjar-les amb un mural. Navarro és il·lustradora i mai fins ara havia fet art urbà. Assegura que ho ha gaudit molt.Al costat de la Ibon hi ha pintat la Maria Cuella, una artista que "barreja la 'performance' i el moviment del cos" i ho plasma en la pintura amb murals o pintures a l'oli. En la seva obra ha volgut expressar la importància de "la llibertat, d'establir bones relacions i de què et valorin a la vida".Entre les artistes de més renom que enguany han participat en aquesta iniciativa hi ha la Maga que ha fet un mural que parla de les segones oportunitats i de com després de les ferides es pot ser més fort. Ella ha volgut parlar de dones que "han patit maltractaments o que tenen traumes". Ho ha simbolitzat amb esquerdes i ho ha treballat com si es tractés d'una obra de kintsugi, un art japonès que repara objectes trencats amb plata o or. "És reconèixer aquest passat que ara té una nova vida", ha explicat.En aquesta tercera edició del Womart JAM també han pogut col·laborar tècniques i usuàries de l'Associació in via, que han fet un mural on es podia llegir: "Nos queremos libres, vivas y sin miedo" gràcies a un taller de l'artista Laura Castillo.

Els organitzadors del Womart JAM són RebobinART, una entitat que treballa per posar l'art urbà al servei de la dinamització social i cultural de l'espai públic.

Anar al contingut