Una imatge de Klaus Teuber, que abans de triomfar amb el Catan treballava de protèsic dental (Wikimedia Commons/Rogi Lensing/CC BY 3.0 )

El creador de l'addictiu joc de taula Catan, Klaus Teuber, mor als 70 anys

L'alemany que va crear el cèlebre joc d'estratègia el 1995 ha mort després d'una "curta i greu malaltia"

Actualitzat

Blat, fusta, pedra, xais i argila. Matèries primeres cobejades que es negocien amb dents i ungles al Catan. I és que són els elements necessaris per construir carreteres i ciutats i fer-les créixer, en el mundialment famós i addictiu joc de taula d'estratègia.

Qui va inventar tot aquest univers, l'alemany Klaus Teuber, ha mort als 70 anys, segons ha confirmat l'editorial alemanya de jocs Kosmos.

En un comunicat oficial l'empresa responsable de comercialitzar el joc ha explicat: "Amb profunda tristesa anunciem la mort del llegendari dissenyador de jocs i creador del popular Catan. El recordarem com un líder inspirador i un amic."

 

Teuber va morir l'1 d'abril després d'una "curta i greu malaltia", segons la mateixa companyia, amb seu a Stuttgart. Havia començat una carrera com a protèsic dental, però va poder convertir la passió pels jocs de taula en feina.

Va inventar el Colons de Catan el 1995. És un joc de taula per a tota la família que combina astúcia, capacitat de negociació i atzar, i de seguida va fer fortuna.

Abans, ja era reconegut a Alemanya per haver creat altres jocs com Noblesa obliga o bé Barbarroja.

El 2002, va fundar l'empresa Catan GmbH amb la seva família i van comercialitzar junts diverses versions del joc i ampliacions. En una entrevista amb el diari alemany Süddeutsche Zeitung el 2017, el seu fill Benjamin Teuber explicava:

"He tingut la sort de no haver hagut de preguntar-li mai: 'Pare, vols jugar a alguna cosa?' Ell entrava a l'habitació i m'ho preguntava. Quan provàvem jocs que s'havia inventat, em posava una revista al costat i si me la mirava durant el joc, sabia que no funcionava i que l'havia de canviar."

Quaranta milions en setanta països

L'objectiu d'una partida al Catan, frustrant per a alguns i adorat per d'altres, és colonitzar l'illa de Catània, que al principi de la partida està deserta.

El tauler es configura amb peces hexagonals, com un rusc d'abelles. Els recursos i matèries primeres es van obtenint segons la puntuació dels daus i també cal estar atent a encertar la ubicació de les carreteres i poblacions que es van construint.

En aquestes gairebé tres dècades, el joc ha venut més de quaranta milions d'unitats en setanta països. S'ha traduït a més de quaranta idiomes.

Ha rebut premis als Estats Units i a Alemanya com a millor joc de l'any. A més, ha inspirat llibres, versions en format electrònic, peces musicals i fins i tot una pel·lícula, "The Lord of Catan", el 2014. Darrerament, Klaus Teuber treballava en el tercer volum d'una trilogia de novel·les.

 

ARXIVAT A:
CulturaObituariAlemanya
Anar al contingut