Barcelona

El consum de risc d'alcohol costa 450 milions a l'any a Catalunya

El consum excessiu d'alcohol, aquell que, segons l'OMS, té efectes nocius sobre la salut, té un cost econòmic molt elevat. Si sumem tot el que representa per a la sanitat, el sistema judicial, la policia o les asseguradores, la xifra arriba a 450 milions d'euros cada any a Catalunya. Les conseqüències, però, no només són econòmiques. Consumir alcohol en excés provoca la meitat els accidents de trànsit, el 15% dels ingressos en hospitals i el 6% de totes les morts que hi ha cada any a Catalunya. Per això, la Generalitat s'ha marcat l'objectiu de reduir un 25% la població que en consumeix en excés.

Actualitzat
A Catalunya es calcula que el 13% de la població en fa un consum de risc i l'administració s'ha marcat l'objectiu de reduir-lo per sota del 10%.

I és que tot i que els costos econòmics i socials del consum de risc d'alcohol són quatre vegades més elevats que el del consum de drogues il·legals, no hi ha gaire consciència de les conseqüències que comporta.

Les dades, però, són concloents i situen l'alcohol darrere de la meitat dels accidents de trànsit, del 15% dels ingressos a l'hospital i del 6% de les morts que hi ha anualment a Catalunya.

"Bec el normal"

Des dels CAP s'intenta detectar els consumidors de risc per frenar-ne els efectes. Així ho explica la metgessa de l'ABS Raval Nord Núria Bastida: "A nosaltres, quan ens dieu 'el normal' dic: a veure, vostè digui'm el que beu i jo li diré si és normal o no. I llavors la gent se sorprèn quan els expliques que no, que allò no és normal, que a la llarga els pot donar problemes. I normalment, com que vénen per alguna consulta en què està tot més o menys relacionat, ells t'entenen."

Consum de risc

Què es considera consumir en excés? L'Organització Mundial de la Salut estableix el següent barem, que divideix les begudes en dos tipus:

- Copa de vi, cava, cervesa, cigaló o gotet. Corresponen a una unitat.
- En canvi, begudes més fortes, com una copa de conyac, licors, whisky o un cubata corresponen a dues unitats.

Un cop fetes aquestes distincions, estableix que els homes poden consumir, com a màxim, 4 unitats al dia. En canvi, les dones en poden beure 2 com a màxim.

A Europa

Joan Colom, director programa drogodependències, ha afegit: "A Europa es calcula que els costos derivats del consum excessiu d'alcohol són 125.000 milions anuals, incloent-hi costos sanitaris i costos de l'àmbit de l'aparell judicial, de l'aparell policial, de la mortalitat atribuïble, etc."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut