Barcelona

El Constitucional notifica en mà al govern la suspensió de la resolució del procés constituent

Munté assegura que "obeiran" el mandat democràtic sorgit de les urnes el 27 de setembre passat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha advertit personalment els membres del govern que tenen el deure d'impedir l'incompliment de la suspensió del nou full de ruta. Quatre funcionaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, encapçalats pel seu secretari general, han anat fins al Palau de la Generalitat per entregar en mà la notificació de la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional del full de ruta independentista, aprovat la setmana passada al Parlament.

La notificació ha estat firmada pel president Carles Puigdemont i s'ha lliurat personalment al president, al secretari del govern, Joan Vidal de Ciurana, i a tots els consellers. Els membres de l'executiu català han anat mostrant a Twitter com signaven les notificacions.

En la posterior roda de premsa després del consell executiu, la portaveu del govern, Neus Munté, ha assegurat que la Generalitat continuarà treballant i "caminant" per aplicar el full de ruta.

"Som partidaris de continuar treballant i caminant en la línia del full de ruta, que és plenament democràtic, i complim amb les resolucions i mandats del Parlament del tipus que siguin."

D'aquesta manera, la consellera també ha assegurat que "obeiran" el mandat democràtic sorgit de les urnes el 27 de setembre passat:

"Obediència al mandat democràtic del 27-S; obediència a les resolucions que emanen d'un Parlament on hi ha una majoria sòlida 100% democràtica i treballem en aquesta direcció. Això suposa obeir el mandat democràtic."

Després d'assegurar que el govern espanyol "pretenia que el Tribunal Constitucional anés més lluny del que ha anat", ha dit que caldrà veure què passa al setembre quan l'alt tribunal es torni a reunir i dictamini sobre la resolució del Parlament. En aquest sentit, afegeix que el TC hauria d'actuar com a àrbitre, "no com un tribunal executor":

"El TC l'entenem com un àrbitre, no com un tribunal executor, ni es pot entendre la Constitució com un codi penal i per les referències govern estat es fan en aquesta línia."

La notificació arriba l'endemà que l'alt tribunal va decidir, per unanimitat, suspendre la resolució aprovada per la cambra catalana i iniciar els tràmits per aplicar l'article 92 del seu propi reglament. Abans de prendre mesures, però, el tribunal vol escoltar les parts i, per això, trasllada a la fiscalia i al Parlament de Catalunya la petició de nul·litat feta per l'advocat de l'estat i els dóna vint dies hàbils perquè formulin les al·legacions oportunes. El Constitucional adverteix la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els membres del govern i de la mesa de la seva responsabilitat si ignoren la suspensió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut