Vandellòs

El Consell de Seguretat Nuclear obre una investigació a Vandellòs II, que estarà tancada les pròximes setmanes

El Consell de Seguretat Nuclear ha obert una investigació a Vandellòs II per aclarir les causes de l'incendi que aquest diumenge va afectar el generador elèctric situat a la sala de turbines. De moment, la planta estarà aturada durant unes setmanes a causa de la complexitat de les reparacions. Tot i que l'incendi va obligar a activar, durant una hora, la prealerta del Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona, el Consell de Seguretat Nuclear assegura que tots els sistemes de seguretat van funcionar i és per això que l'ha catalogat, provisionalment, com a incident de nivell zero. Greenpeace i Ecologistes en Acció han reiterat la seva preocupació i han demanat que es retiri el permís d'explotació a l'associació nuclear Ascó-Vandellòs. CiU ha demanat la compareixença del conseller d'Interior, Joan Saura, i dels responsables de gestió de Vandellòs II i Ascó I.

Actualitzat

La central nuclear Vandellòs II estarà tancada durant les pròximes setmanes per l'incendi d'aquest diumenge que va obligar a aturar la planta i a activar en fase de prealerta el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona. I és que reparar l'alternador de la sala de turbines que es va cremar és una feina costosa, i no se sap quants dies trigaran els tècnics a fer-ho.

Segons el titular de la planta, l'incendi no ha tingut cap efecte en els treballadors ni en el medi ambient. Els responsables de la central han assegurat que tots els sistemes de seguretat de la instal·lació han actuat segons el que està previst i no s'han vist afectats per l'incendi. Tot i això, el Consell de Seguretat Nuclear ha obert una investigació per aclarir-ne les causes, malgrat que, de forma provisional, ja l'ha catalogat d'incident de nivell zero.

El foc el va originar el sobreescalfament del generador elèctric. La visible columna de fum que sortia aquest diumenge de la central nuclear va generar alarma, tot i que els responsables de Vandellòs asseguren que només era vapor d'aigua, sense contaminació nuclear, i que és habitual en aquests casos.

Pel que fa a aquest darrer incident, el diari "El Mundo" assegura que la nuclear va impedir actuar als Bombers de la Generalitat. Segons el rotatiu, els bombers van haver de forçar la seva entrada al recinte perquè els vigilants de seguretat els la van bloquejar. Tanmateix, fonts dels bombers consultades per Catalunya Ràdio neguen aquests fets i asseguren que quan van arribar a Vandellòs, el foc ja estava apagat i no van haver d'intervenir. Hi van anar fins a set dotacions, que van fer tasques de revisió.

"Un incendi convencional"

L'alcalde de la localitat, Josep Castellnou, s'ha mostrat tranquil per la situació i ha destacat que l'episodi ha estat "un incendi convencional" que s'ha pogut sufocar amb els mateixos mitjans de la central. L'alcalde afirma que els veïns i veïnes de la localitat estan serens, ja que tenen un alt grau de coneixement i convivència amb la planta i no els preocupen incidents com aquest.

Ben contrària és la posició dels ecologistes. Greenpeace i Ecologistes en Acció sí que han mostrat la seva preocupació i han insistit en la necessitat de retirar a l'associació nuclear Ascó-Vandellòs el permís d'explotació de les centrals.

A més, CiU ha demanat la compareixença del conseller d'Interior, Joan Saura, i els responsables de la gestió de Vandellòs II i Ascó I. El PP també vol que comparegui la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear perquè expliqui aquest darrer incident.

En els primers vuit mesos de l'any, la planta de Vandellòs ha registrat set incidents, qualificats de nivell zero. L'incendi d'aquest diumenge arriba només sis dies després de l'anunci de la sanció exemplar proposada pel Consell de Seguretat Nuclear per la fuga de partícules radioactives a Ascó I, i que podria arribar als 22 milions i mig d'euros.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut