Ascó

El Consell de Seguretat Nuclear imposa una sanció de fins a 22,5 milions d'euros per la fuita radioactiva d'Ascó

El ple del Consell de Seguretat Nuclear proposa sancionar la central Ascó I amb quatre sancions greus i dues de lleus, per la fuga de partícules radioactives. La multa pot ascendir a fins a 22,5 milions d'euros, la més gran imposada mai a Espanya. El Consell ha determinat que no va haver-hi perillositat ni per a la població ni per al medi ambient, però penalitza la central per haver amagat l'incident i per haver manipulat els detectors de radioactivitat. Ara el CSN enviarà aquesta petició de sanció al Ministeri d'Indústria perquè la ratifiqui.

Actualitzat

El ple del Consell de Seguretat Nuclear ha determinat que en l'incident de les fuites radioactives d'Ascó I, al novembre del 2007, hi va haver quatre faltes greus i dues de lleus, però cap de molt greu, com pretenien alguns consellers i ecologistes. En qualsevol cas, ha imposat una sanció a la central que podria ascendir als 22,5 milions d'euros, la més alta de la història nuclear espanyola. El Consell ha determinat que no hi va haver perillositat ni per a la població ni per al medi ambient, però penalitza la central per haver amagat l'incident, que no es va donar a conèixer fins a l'abril gràcies a una denúncia de Greenpeace. També els imposa una sanció per haver manipulat els detectors de radioactivitat. Ara el Consell de Seguretat Nuclear enviarà aquesta petició de sanció al Ministeri d'Indústria perquè la ratifiqui.

La proposta de sanció històrica, que el govern pretén que sigui exemplar, ha estat possible pel canvi recent del règim sancionador.

L'associació nuclear Ascó-Vandellòs, els propietaris de la central, no han volgut valorar la proposta d'expendient sancionador. I és que volen esperar que el Ministeri d'Indústria hi digui l'última paraula per llavors presentar-hi les al·legacions oportunes.

La fuita va obligar els tècnics a aturar Ascó durant quaranta dies per netejar-la i revisar el perímetre de la central per buscar-hi més restes radioactives. Tots els treballadors i els escolars que van visitar les instal·lacions, més de 2.000, van passar un examen mèdic i el Consell de Seguretat Nuclear va confirmar que ni les persones ni el medi ambient en van resultar afectats. Ara, nou mesos després de la fuita, s'ha conegut la sanció del Consell per a la central.

L'incident va passar quan dos operaris van aixecar amb cordes un bidó de cinquanta litres amb aigua radioactiva i el van vessar sobre la piscina de combustible. Al cap de tres dies, un tècnic va activar la ventilació normal i les partícules van sortir a l'exterior. Fins al cap de tres mesos, el Consell de Seguretat Nuclear no en va saber res.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut