París

El Consell Constitucional francès s'oposa a deixar sense internet a qui faci descàrregues

Revés per a la llei contra les descàrregues a internet, promoguda pel govern francès. El Consell Constitucional s'ha pronunciat en contra de l'article que permet a l'administració tallar la connexió a internet d'aquells usuaris que descarreguin continguts. El Consell considera que només un jutge té la competència per impedir l'accés a la xarxa, un vehicle de llibertat d'expressió i de consum. L'alt tribunal dóna així la raó al Partit Socialista, que hi va presentar un recurs en considerar que aquest punt era contrari a la Constitució. La polèmica mesura, que alguns països han dit que copiaran, va ser aprovada al maig passat per les dues cambres franceses.

Actualitzat
El Consell Constitucional assegura que l'accés a internet garanteix la llibertat d'expressió i de comunicació, drets que són reconeguts en la Declaració dels Drets Humans. Només un jutge podria privar algú d'aquests drets, és a dir, privar a algú d'internet. Per tant, l'Alta Autoritat per la Difusió d'Obres i la Protecció dels Drets a Internet, l'encarregada d'imposar les sancions, només pot, segons el Consell, advertir l'infractor, però en cap cas sancionar-lo i acabar tallant-li la connexió.

Aquest dictamen és de compliment obligat i es posiciona en la mateix línia que el Partit Socialista, que va presentar un recurs a la llei, en considerar que era inconstitucional.

El Consell no és pas la primera institució que es posiciona en contra de la llei. El Parlament Europeu també va manifestar-hi el seu rebuig i va aprovar una esmena que donava únicament als jutges la potestat per tallar la connexió a internet.

Després d'un intens i controvertit debat, l'Assemblea Nacional francesa i el Senat van aprovar la polèmica llei al maig. Segons el text, els internautes que es descarreguin continguts protegits pels drets d'autor rebran un primer avís per correu electrònic. Si no en fan cas, rebran un segon avís per carta certificada. Si ignoren les advertències, el pas següent seria el tall de la connexió, que podia ser de dos mesos a dos anys.
Anar al contingut