Meritxell Roigé, Pere Aragonès i Salvador Milà han defensat la proposició al Congrés.
Meritxell Roigé, Pere Aragonès i Salvador Milà han defensat la proposició al Congrés.
Madrid

El Congrés rebutja amb la majoria del PP la proposta catalana a favor de la dació en pagament

Tots els grups hi han donat suport menys el PP, que ha votat diferent de com ho va fer a la cambra catalana. Tres diputats del Parlament han defensat a la cambra que la legislació estatal és insuficient per fer front als desnonaments.

RedaccióActualitzat

El ple del Congrés ha rebutjat tramitar la proposició de llei del Parlament de Catalunya a favor de la dació en pagament. Tres diputats del Parlament han defensat la iniciativa amb l'argument que la legislació estatal és insuficient per fer front als desnonaments i que cal donar una segona oportunitat a les persones que no poden pagar la hipoteca.

Tots els grups hi han donat suport menys el PP, que ha votat diferent de com ho va fer a la cambra catalana. El grup popular assegura que estendre la dació en pagament provocaria que els bancs deixessin de donar hipoteques i es remet a les propostes que s'han aprovat durant els dos anys de govern del PP.

La proposta establia que les famílies que no puguin fer front a la hipoteca de l'habitatge habitual es puguin acollir a un procés extrajudicial de liquidació del deute, en què s'estudiï condonar-lo parcialment o total i allargar els pagaments un màxim de cinc anys.

Els diputats que han explicat la proposició, Meritxell Roigé (CiU), Pere Aragonès (ERC) i Salvador Milà (ICV-EUiA), han recordat que els requisits que fixa la normativa estatal són tan estrictes que només s'hi pot acollir el 5% de les famílies afectades a Catalunya. "No només fa falta rescatar bancs, sinó també famílies", ha afirmat Roigé. Aragonès ha considerat "una anomalia" les més de 4.000 execucions hipotecàries que hi ha hagut a tot l'Estat entre el 2007 i el 2012 i ha afegit que la proposta del Parlament és "raonable, viable, justa i necessària". Milà ha recordat el consens que va tenir el text a la cambra catalana i ha demanat al Congrés que reaccioni al "drama" dels desnonats.

El portaveu econòmic del PP, Vicente Martínez Pujalte, ha justificat la seva posició dient que "per garantir l'accés dels joves i les famílies a l'habitatge cal preservar el mercat hipotecari". "No ens hem de carregar la cultura de pagament", ha dit. A més, ha considerat que en els dos últims anys els desnonaments "s'han aturat gairebé en la seva totalitat".

Anar al contingut